Brüsszelben bejelentették: Hiába tekeregtek Orbánék, nem fogadják el határidőre a magyar helyreállítási tervet

Ma éjfélkor lett volna az értékelési határidő.

Az Európai Bizottság meghosszabbította a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelésének határidejét — írta meg hétfőn az EUrológus.

Az értékelésre egyébként két hónapja van a Bizottságnak, ez

ma éjfélkor jár le.

Ariana Podesta, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn azt közölte, hogy a határidő hosszabbításának nincs meghatározott időtartalma, napokig, de akár hetekig is eltarthat.

A döntés okát nem részletezték, de a szóvivő kiemelte, hogy az egyeztetések folyamatosak.

A múlt héten a Politico értesülései nyomán arról cikkeztek a lapok, hogy a Bizottság visszadobta Orbánék helyreállítási tervét, méghozzá a melegellenes törvény miatt, de az elfogadáshoz feltételül szabták azt is, hogy a kormányoknak különböző reformokon keresztül kezelniük kell az úgynevezett országspecifikus ajánlásokat.

Magyarország esetében az ajánlások között szerepel az, hogy a kormány erősítse meg a korrupcióellenes fellépésének rendszerét, (így például az ügyészség által indított eljárások és a közérdekű információkhoz való hozzáférés javítását), illetve a bírói függetlenséget is.

Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón fake news-nak minősítette az értesülést, és Varga Judit is cáfolta, hogy visszadobták volna a tervet.

A Portfolio múlt péntek reggel megjelent cikkében már arról írt, a név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrásoktól megtudták,

még a hétvégi napokon is lesznek magas szintű egyeztetések a magyar kormány és az Európai Bizottság illetékesei között

azért, hogy tisztázódjon: a Bizottság mostanában rá tud-e bólintani a magyar helyreállítási tervre.

 

Valódi Hírek