Politico: Visszadobta Orbánék helyreállítási tervét az Európai Bizottság

Varga Judit már kedd este hevesen cáfolt, brüsszeli források szerint viszont a magyar térfélen pattog a labda.

A 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyása nem zárul le a meghatározott, július 12-i határidőre, mivel az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseivel

– írja a Politico uniós illetékesekre hivatkozva.

A magyar kormány május 12-én nyújtotta be a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet az Európai Bizottságnak. A kormány ugyanakkor már a benyújtást követően jelezte, hogy 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretet egyelőre nem használják fel.

A Bizottságnak hétfőig, július 12-ig kell jóváhagynia a pályáztatást megalapozó, a rendszer alapelveit tartalmazó tervet, ezt követően kezdődhet az uniós támogatások kifizetése.

Abban az esetben viszont, ha a Politico értesülései igaznak bizonyulnak,

a magyar helyreállítási terv elfogadása és ezzel együtt az uniós támogatás is csúszhat.

A brüsszeli szakportál cikke szerint az Európai Bizottság az elfogadáshoz feltételül szabta azt is, hogy a kormányoknak különböző reformokon keresztül kezelniük kell az úgynevezett országspecifikus ajánlásokat.

Magyarország esetében az ajánlások között szerepel az, hogy a kormány erősítse meg a korrupcióellenes fellépésének rendszerét, (így például az ügyészség által indított eljárások és a közérdekű információkhoz való hozzáférés javítását), illetve a bírói függetlenséget is.

A Politico kérdésére az Európai Bizottság szóvivője azt közölte, hogy a

magyar terv értékelése folyamatban van.

Az elbírálás során többek között azt vizsgálják meg, hogy a kormány teljesíti-e az országspecifikus javaslatokat, illetve a források lehívásánál tartalmaz-e a megfelelő ellenőrzési és auditálási mechanizmust.

A Bizottság azt már nem közölte, hogy az értékelési folyamat jelenleg melyik szakaszában tart, a Politico brüsszeli forrásai viszont elmondták, hogy

a labda jelenleg Budapest térfelén pattog, hogy teljesítsék a bizottság kéréseit.

Az elfogadási folyamat felfüggesztéséről kedden már több hírügynökség, így többek között a német DPA is beszámolt. Varga Judit igazságügyi miniszter ezért már kedd este igyekezett megcáfolni az ezzel kapcsolatos híreket, mondván, álhírterjesztésen kapták a német hírügynökséget.

Varga Judit Facebook-bejegyzésében azt írta, Brüsszel nem dobta vissza Magyarország helyreállítási tervét, és jelenleg is konstruktív párbeszédet folytatnak az Európai Bizottsággal.

A bejegyzés ugyanakkor nem mond ellent a Politico által is közölt információknak, Varga Judit ugyanis megerősítette, hogy az általa „gyermekvédelmiként” emlegetett melegellenes törvény elfogadása után

a Bizottság új igényeket fogalmazott meg.

A HVG cikke szerint ez azért is érdekes, mert erről nincs szó a Bizottság országspecifikus ajánlásában. Ráadásul Vera Jourová EU-biztos június 30-án beszélt arról, hogy a már folyó jogállamisági eljárás részét sem képezheti ez a törvény.

.

(Politico/hvg nyomán)

Valódi Hírek