A hétvégén is az Európai Bizottságnál házal a kormány, hogy elfogadják a helyreállítási tervet

Kritikus napok várnak Orbánékra.

Beszámoltunk róla, hogy több nemzetközi hírügynökség és politikai szakportál is arról értesült, a 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyása nem zárul le a meghatározott, július 12-i határidőre, mivel az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseivel.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanakkor cáfolta az ezzel kapcsolatos sajtóértesüléseket, mondván valótlan állítás, hogy nem fogadta el az EU a magyar helyreállítási tervet, és az egyeztetések még jelenleg is aktívan zajlanak.

A Portfolio péntek reggel megjelent cikkében arról ír, a név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrásoktól megtudták,

még a hétvégi napokon is lesznek magasszintű egyeztetések a magyar kormány és az Európai Bizottság illetékesei között

azért, hogy tisztázódjon: a Bizottság mostanában rá tud-e bólintani a magyar helyreállítási tervre.

A lap értesülései szerint a folyamatos egyeztetések célja az, hogy a jövő hét első napjaira eldőljön: a kormány tud-e plusz garanciákat vállalni az uniós pénzek szabályos, átlátható, összeférhetetlenségi és korrupciós kockázatokat enyhítő elköltésére.

És ezeket a vállalásokat a Bizottság elfogadhatónak tartja-e ahhoz, hogy a következő egy hét során rábólintsanak a helyreállítási tervre.

A Portfolio szerint a Bizottság jóváhagyása azért is elengedhetetlen, mert enélkül nem került a terv nem kerül az Európai Tanács asztalára végső jóváhagyásra.

A Bizottságnak ugyanakkor július 12-ig, hétfőig kell jóváhagynia a pályáztatást megalapozó, a rendszer alapelveit tartalmazó tervet.

Ha a hétvégi intenzív egyeztetések után a Bizottság jóváhagyja a HET-et, akkor az még bekerülhet a Tanács július 26-i ülésére, ha viszont nem,

akkor leghamarabb majd csak a szeptemberi EFC-ülésre kerülhet be — ha egyáltalán bekerül, írja a Portfolio.

A szabályok szerint csak azután lehet kiutalni a tagállamoknak a HET 13%-os előlegét, hogy a Tanács is elfogadta a tervet.

A magyar esetben ez az összeg 326 milliárd forintot jelent.

A lap forrásai szerint kb. két héttel ezelőtt már megállapodás közeli helyzetbe jutott a magyar kormány és a Bizottság szakértői stábja a HET-pénzek elköltésével kapcsolatban. A Fidesz melegellenes törvényének elfogadása után azonban elpárolgott annak az esélye, hogy gyors megegyezés szülessen a tervről.

Helyette a magyar stábtól új garanciákat kértek Brüsszelből arra vonatkozóan, hogy a kormány teljesíteni fogja a országspecifikus ajánlásaiban korábban már rögzített elvárásokat.

Ezek közül kettőre különösen felhívta a kormány figyelmét a bizottság:

  • Egyrészt elvárják, hogy minden tagállam kiépítsen és működtessen egy olyan nyomonkövetési rendszert, amely az „összeférhetetlenség, a korrupció és a csalás ellen” hathatós és így a kettős finanszírozást ki tudja szűrni.
  • Másrészt, hogy erősítse meg a korrupcióellenes keretet, többek között „az ügyészi erőfeszítések fokozásával és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javításával, valamint erősítse a bírói függetlenséget.”

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek