Soros György üzent a CEU diákjainak: Orbánt nagyon fel fogja dühíteni, amit mondott

Hosszú csend után újra megszólalt.

Nyilvánosságra hozták Soros György június 18-ai beszédének leiratát, amelyet a nagyrészt Bécsbe költözött Közép-európai Egyetem végzős hallgatói számára írt. A magyar származású milliárdos a beszédét online diplomaosztó keretében mondja el.

Az üzletember nem finomkodik a beszédben. „Megismerhettetek két országot is: Magyarországot, amelynek vezetője büszke arra, hogy feltalálta az illiberális demokrácia fogalmát, de aki a legtöbb más ember szerint

inkább egy maffiaállam alapítója,

és Ausztriát is, ami az Európai Unió egyik működő demokráciája” — olvasható a leiratban.

A fideszes gyűlöletkampányok korábbi főszereplője a demokráciákra leselkedő veszélyekre is kitért. Szerinte a diktatúrák száma, valamint hatalmuk folyamatosan növekszik, és ezt jelentős kihívásnak tartja.

A legnagyobb problémának a kínai diktatúra terjeszkedését látja.

A beszéd leirata alapján elmondható, hogy szerinte a mesterséges intelligenciát a diktatórikus rezsimek hatalmi céljaikra és megfigyelésre használják fel. Szerinte ezen hatalmak „a mi társadalmainkra halálos veszedelmet jelentenek„.

Arról is beszél, hogy az Európai Uniót megalakulásakor a nyílt társadalom megtestesülésének gondolta, azonban azóta szerinte radikális fordulatot vett a világ. „A tekintélyuralmi rendszerek egyre erősebbek lesznek.

Nekünk azért kell dolgoznunk, hogy ezt a trendet meg tudjuk fordítani

— olvasható a 91 éves milliárdos CEU-s diákoknak szánt köszöntőjében.

(Azonnali nyomán)

Valódi Hírek