Itt az eredmény: A budapestiek elsöprő többsége rühelli még a gondolatát is a Fudan Egyetemnek

Elég egyértelmű.

A fővárosban több mint 30 ezren töltötték ki a konzultációt a Fudan Egyetemről, így kiderült, hogy

a szavazók 99 százaléka nem szeretné, ha a magyar állam hitelt venne fel, vagy forrást biztosítana a kínai egyetem budapesti központjának megépítéséhez.

Az ellenzék szeretett volna népszavazást hirdetni a témában, azonban a vészhelyzet miatt erre nem volt lehetőség.
Baranyi Krisztina az RTL Klub riportjában arról mesélt, hogy a vészhelyzet végeztével szeretnének helyi népszavazásokat kiírni. Hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

a kormány visszavonhatatlanul be fogja betonozni a Fudan Egyetem budapesti kampuszát az éj leple alatt tárgyalt törvényjavaslattal.

Az egyik javaslattál átadták a fejlesztési terület Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok műemlék épületeit, a másik pedig az alapítványi vagyonjuttatásról szól, ami megakadályozza, hogy egy új kormány beleavatkozhasson a kínai iskola megépülésébe.

Karácsony Gergely szerint a konzultáció a demokrácia ünnepe volt, ahol egyértelmű eredmények születtek:

  • Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg? – 94,38% nem
  • Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával? – 96,92% nem
  • Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére? – 99,18% nem
  • Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak? – 98,74% nem

Június első hétvégéjén hosszú idő után először ismét tüntetést tarthatott az ellenzék, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a Fudan Egyetemmel kapcsolatban. Ezután Gulyás Gergely bejelentette, hogy lehet népszavazás a Fudanról, de csak másfél év múlva, amikor már lesz elég információ.

A Fudan építése körül hónapok óta hatalmas viták zajlanak. A kormány igyekszik hangsúlyozni, hogy a világ egyik legjobb egyeteméről van szó, az ellenzék viszont kritizálja a projektet egyebek mellett azért is, mert 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, valamint kezdettől nem volt letisztázva, hogy mennyi helyet venne el az épület a Diákváros elől.

Korábban az USA is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kormány Kínához szeretné láncolni az országot a nyugati orientáció helyett.

Valódi Hírek