Kiderült: Életveszélyes adatok kerültek ki a paksi beruházásról (+videó)

Az ellenzék kormányváltás esetén elállna a beruházástól.

Facebook-videót tett közzé Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője. A politikus a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatban zajló vizsgálatokról számolt be.

A képviselő elmondta, „nagyon komoly problémák merültek fel a paksi bővítést érintően„. Kifejtette, hogy

aktív törészóna található a tervezett blokkok helyszínén, és ez „felveti a földrengésbiztonság kérdését„.

Hozzátette, a törvények alapján csak akkor telepíthető törészóna közelébe egy erőmű, ha kizárható, hogy az földfelszíni elmozdulásokat, azaz komoly földrengést tud okozni.

A politikus arról beszélt, hogy

a szakemberek szerint nem bizonyított, hogy a leendő erőművi blokkok földrengésbiztosak.

Hozzátette, még az orosz jogszabályok is tiltják, hogy földrengési zónába atomerőmű épülhessen, és ez alapján a magyar területen nem is végezhetnék el a beruházást.

Keresztes szerint a kormánynak választ kellene adnia a szakértők kérdéseire. A radioaktív hulladékokkal és a kiégett fűtőelemekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy nem megoldott az elhelyezésük Magyarországon, ahogy a világ más pontjain sem.

Az LMP-s képviselő szerint a kormány hazudik az atomtemetővel kapcsolatban, amikor azt mondja, hogy nem döntöttek még a kérdésben. A politikus elmondta, hogy bodai agyagkő-formációt az Országgyűlés az egyetlen lehetséges helyszínként nevesítette.

Keresztes kifejezte, a Pécstől nyugatra fekvő helyszínen

a lakosság elutasítja az atomhulladék-lerakó létesítését,

és a pécsi önkormányzat határozatban is nemet mondott a javaslatra.

A politikus felidézte, hogy Orbán Viktor 2015-ben „ígéretet tett a pécsieknek„, hogy nem épül meg a várostól 8 kilométerre a mélygeológiai tároló. Szerinte a miniszterelnök átverte a választókat, és már 8 milliárdot fordítottak az előkészítő kutatásokra. Kifejezte, hogy az ellenzék kormányváltás esetén le fogja állítani a beruházást.

Keresztes László Lóránt videóját itt lehet megtekinteni:

(Keresztes László Lóránt/Facebook)

Valódi Hírek