Most derült ki: A teljes sürgősségi ellátás átalakítására készülnek Orbánék — Jönnek a minisürgősségik

A háziorvosi ügyelet pedig az Országos Mentőszolgálat alatt működne egy kiszivárgott tervezet szerint.

Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022 januárjától az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet – írja a Népszava a birtokába jutott dokumentumok alapján.

Az országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakítását a lapnak Győrffy Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója is megerősítette.

A lap úgy tudja, az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna.

Ha ez az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását az új feladatokra.

A tervezet szerint a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről.

Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.

A Népszava szerint a tervezet lényege, hogy

a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

A dokumentum szerint pedig járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból. Ezekben a járási központokban, amelyek egyben mentőállomások is,

kétágyas fektetőkkel, apró sürgősségi központokat hoznának létre.

A tervezetben szerepel az is, hogy

a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat

– teszi hozzá a lap.

A koncepcióval kapcsolatban a Népszava több kérdést is feltett az Országos Mentőszolgálatnak, ahonnan konkrét válaszok helyett viszont egyetlen hosszú mondat érkezett:

„Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk, ami magasabb színvonalú betegellátást, ezzel párhuzamosan nagyobb egészségnyereséget és lakossági elégedettséget eredményez.”

Kedden az RTL Híradó számolt be arról, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság tervei szerint hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további 13 kórházban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben.

A kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, ezen kívüli ügyeleti időben kismamáknak a nagyobb, megyei kórházakba kellene menniük szülésre. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek