Meg akarnak hátrálni Orbánék a kínai spicliképző ügyében a szombati tüntetés után

Visszakoztak egy jó nagyot.

„A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre.

Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk. (…)

Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet”

– mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Mandinernek adott interjújában vasárnap.

Azaz a miniszter azt állítja, az arról szóló döntés legkorábbi határidejét, hogy egyáltalán megépüljön-e a Fudan Egyetem kampusza Budapesten,

2023 januárjára tolták ki.

A kormány részéről ez többek közt azért is számít visszalépésnek a korábbiakhoz képest, mert május 11-én még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a kormánynak azt a törvénytervezetet, amelynek elfogadásával a kormány létrehozhat egy közérdekű vagyonkezelő alapítványt, amelyen keresztül a kínai Fudan Egyetemmel együttműködésben létesítenek és tartanak fenn egy egyetemet – írja a 444.hu.

Ugyanezen törvény szerint az állam rögtön át is ad négy, a ferencvárosi Duna parton fekvő ingatlant az alapítványnak.

Áprilisban pedig elfogadtak egy olyan törvényt, amely szerint a közérdekű alapítványok, így a Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány is 600 millió forintos vagyonhoz juthat induláskor.

A törvény parlamenti vitáján Mátrai Márta fideszes képviselő úgy fogalmazott:

„Hosszú előkészítés után, több tárgyalást, egyeztetést követően a megvalósulás szakaszába ért Magyarországon a világ egyik kiemelkedő egyetemi campusának építése, a Fudan Hungary Egyetem.”

Orbán Viktor pedig áprilisban adta utasításba Palkovics László projektért felelős kormánybiztosnak, hogy „gondoskodjon a Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területek Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől történő lehatárolásáról”.

Azaz míg korábban a kormány már a megvalósítás előkészítésén dolgozott, Gulyás Gergely szerint a Fudan-ügye most már „közéleti vitára alkalmas formában” nem is létezik.

A halasztásáról elsőként egyébként Fürjes Balázs, a projektért korábban felelős államtitkár beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Van idő. Nemhogy ebben a kormányzati ciklusban, de ebben az önkormányzati ciklusban, 2024-ig megvalósítás, építkezés nem lesz, mert nem tud lenni”

– fogalmazott Fürjes.

Hozzátette: a szükséges egyetértések és egyeztetések lefolytatásához még van idő. Az épületeket meg kell tervezni, azokat engedélyeztetni kell, kivitelezővel szerződni.

Beszámoltunk róla, hogy szombaton hosszú idő után először újra tüntetést tarthatott az ellenzék: a Kossuth téren több ezren gyűltek össze, hogy a Fudan ellen tiltakozzanak.

(Mandiner/444.hu/atv.hu nyomán)

Valódi Hírek