Elsírod magad: Orbánék miatt menekült Nyugatra az ápolónő, elmondta a tapasztalatait

Makó és Jeruzsálem.

Összezuhant, poszttraumás stresszben szenvedett az a magyar ápolónő, akivel a Szeretlek Magyarország készített interjút.

Csilla — többezer kollégájához hasonlóan — nem írta alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 23 év után otthagyta a magyar egészségügyet, és Németországban kezdett új életet.

Elmondása szerint mentálisan nagyon megviselte az a 23 év, amit a magyar egészségügyben töltött, ráadásul kevés nyelvtudással, családja nélkül kezdett új életet: így helyezkedett el odakint a szakmájában.

Jelenleg is egy koraszülött-intenzíven dolgozik.

Elmondta, hogy miután nem írta alá a szerződést, nagyon megzuhant, poszttraumás stresszben szenvedett, egy bő hónapig tartott nála ez a fáradt és negatív állapot, de közben már próbálta a nyelvtudását is frissíteni, hogy el tudjon majd helyezkedni külföldön.

Végül közvetítőcégen keresztül ment ki, és mesélt a lapnak a német és a magyar egészségügy közti különbségekről:

„Minden szempontból más, mint otthon. Németországban is sok a munka, és itt is vannak elvárások, de

teljesen máshogy állnak az emberhez, figyelmesebbek”

— mesélte. Hozzátette: attól sem kell rettegnie, hogy esetleg lebetegedik, hiszen be tudnak hívni helyette valaki mást dolgozni olyankor, nem úgy, mint itthon.

Szerinte a német rendszer jól szervezett és precíz, nem tapasztal fejetlenséget.

„Magyarországon iszonyatos terhet ró az ápolókra a “nincs”. Itt a mai napig furcsa, hogy kinyitom a szekrényt, és van minden”

— mondta, hozzátéve, hogy az eszközök is jók, modernek, és mindenből rendelkezésre áll elég. A fizetésről is beszélt: itthon 23 év munkaviszony után, csak éjszakai műszakban dolgozva 420 ezer forintot vitt haza. Németországban viszont a nettó fizetése segédápolóként családi pótlékkal együtt nettó 2000 euró, azaz

700.000 ezer forint.

Hozzátette, hogy a gyerekei nélkül nagyon nehéz érzelmileg is a helyzete, de már dolgoznak azon, hogy a családja is ki tudjon menni utána.

Valódi Hírek