Kiakadt a virológus: Primitív és kevésbé használható vakcinát fog gyártani Magyarország

Duda Ernő szerint indokolatlan a Sinopharm-vakcina gyártása Magyarországon.

Megírtuk, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kínában jelentette be, hogy a Debrecenben jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is, ami szerinte nagy stratégiai előnyt jelent majd az ország számára.

Szijjártó hozzátette: Magyarországon átveszik majd a Sinopharm teljes gyártási technológiáját, és ez fontos előny, ugyanis a világon folyamatos lesz a kereslet a vakcinák iránt.

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa ezzel kapcsolatban az RTL Híradónak adott interjújában azt mondta, hogy indokolatlan a Sinopharm vakcinájának a gyártása Magyarországon.

Duda elmondta, szakmailag ugyanis a kínai oltóanyag

„sokkal primitívebb és kevésbé használható”, mint az mRNS alapú vakcinák.

Szerinte, hosszú távon sokkal nagyobb előnye lenne a Pfizer/BioNTech technológiáját megszerezni, hiszen az mRNS-vakcinákat nemcsak a koronavírus, de más vírusok ellen is használni lehet majd.

AA Pfizer/BioNTech vakcinájának fejlesztésében ráadásul meghatározó szerepük volt magyar kutatóknak, így Karikó Katalinnak és Pardi Norbertnek is, ezért Duda szerint

nem világos, hogy miért nem a legkorszerűbb technológiát próbálják alkalmazni a debreceni oltóanyaggyárban.

A teljes riportot itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek