Ultimátumot adott az EP Von der Leyennek: Június 1-ig intézkednie kell a magyar jogállamiság ügyében

Fogy a levegő az Európai Bizottság és Orbánék körül.

Néppárti, szocialista, zöld és Renew Europe-képviselők egy európai parlamenti tervezetben arra figyelmeztették Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, ha a bizottság június 1-ig nem küld írásos értesítést Magyarországnak, vagy Lengyelországnak a jogállamisági problémák miatt,

akkor az Európai Parlament augusztus végéig be fogja perelni őt kötelességszegés miatt

– írja a Portfolio a Politicóra hivatkozva.

Mint ismeretes a decemberi EU-csúcson született meg az az alku, amely szerint habár az EU-s pénzekre vonatkozó jogállamisági mechanizmusnak 2021. január 1-től kellett volna életbe lépnie, a Bizottság ezt addig nem kezdi el alkalmazni, amíg az Európai Bíróság ítéletet nem hoz magáról a jogszabályról.

Ez volt az a kompromisszumos megegyezés, amely során Magyarország és Lengyelország visszavonta a vétófenyegetését, így Magyarország és Lengyelország is időt nyert, hiszen az alku értelmében a 2022-es választások előtt Orbánnak feltehetően nem kell szembenéznie az EU-s pénzek elvonásával.

Csakhogy az EP már márciusban felszólította a Bizottságot:

június 1-ig kapnak időt arra, hogy elkezdjék alkalmazni a jogállamisági mechanizmust, ellenkező esetben beperlik az Európai Bíróságon a kötelezettségei elmulasztása miatt.

A Politicohoz eljuttatott előterjesztésben pedig a néppárti, szocialista, zöld és Renew Europe EP-képviselők éppen arra emlékeztetik Von der Leyent, hogy ez a határidő vészesen közeleg. Az uniós alapszerződés értelmében ugyanis, ha egy uniós intézmény elmulasztja a jogi kötelezettségét, akkor más uniós intézmény beperelheti emiatt, ha előtte két hónappal felszólította.

A keresetet augusztus végéig nyújthatja be az EP a Bíróságra.

Ugyanakkor fontos kiemelni azt is, hogy mivel Magyarország és Lengyelország márciusban megtámadta a jogállamisági törvényt az EU bíróságán, a korábban említett alku miatt a bizottság addig nem kezdheti el alkalmazni a mechanizmust, amíg nem születik ítélet az ügyben.

Az Európai Parlament társjogalkotóként márciusban sürgősségi ítélethozatalt kért a Bíróságtól, ám még így is hónapokba telhet, amíg megszületik az ítélet. Erre hivatkozva a Bizottság a továbbiakban is halaszthatja a jogállamisági mechanizmus alkalmazását, miközben az EP azt követeli, hogy

hat napon belül, június 1-ig foglaljanak állást Magyarország és Lengyelország jogállamisági helyzetét illetően.

Az emiatt egyre nagyobb nyomás alatt lévő Bizottság illetékese ugyanakkor az elmúlt hónapokban több figyelmeztetést is küldött például Magyarországnak, hogy akár rengeteg EU-pénzt is blokkolhat majd, ha alkalmazni kezdi a jogállamisági mechanizmust – írja a Portfolio.

(Portfolio/Politico nyomán)

Valódi Hírek