RENDKÍVÜLI: Megszületett a kompromisszum a vétó visszavonásáról

A 2022-es választásokig minden EU-s pénzt megkap a kormány.

Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a Bloomberg írta meg, hogy Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról. A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek.

A lap szerint valószínű, hogy a tervet kedd este hagyták jóvá Orbánék Varsóban, az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozták ki.

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nem változik, de az alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, amíg ott nincs ítélet, addig nem használják.

A legkorábban 2022 közepére várható ítélet. A 2022-es választások előtt tehát biztosan nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával, ez a lengyel RMF értesülései szerint

az egyik legerősebben hangoztatott követelése volt a miniszterelnöknek.

A mechanizmus alkalmazásáról részletes kézikönyvet hagynak jóvá a tagállami vezetők a hétvégi csúcson. Ebben biztosíték lesz arra nézve, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak a jogállamiságban, ami közvetlen hatással van az EU-s költségvetésre.

Külön kitérnének arra, hogy családjogi kérdésekben és migrációs témákban egyáltalán nem lehet alkalmazni a mechanizmust.

A lengyel lap a biztonsági garanciák között említi, hogy ha egy tagállamot szankcióval akarnának a többiek büntetni a mechanizmus alapján, akkor az kérheti majd, hogy a szankció élesítése előtt tartsanak politikai vitát a témában a következő EU-csúcson.

(Bloomberg/24.hu nyomán)

Valódi Hírek