Kegyetlenül kiakadt a virológus Orbánékra, amiért leállítják a Pfizer-szállítást

Orbán agyament döntése nem aratott osztatlan sikert.

Beszámoltunk arról, hogy az összes uniós tagállam közül egyedül a magyar kormány jelezte, hogy nem kíván részt venni az EU újabb Pfizer-rendelési keretszerződésében.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje emiatt az Európai Bizottsághoz fordult, de úgy tűnik, a szakemberek sem ünneplik Orbán ötletét, amelynek folyományaképpen

a kormány megfosztja a magyar embereket a legbiztonságosabb oltóanyagtól.

Rusvai Miklós virológus — akit egyébként a kormánymédia előszeretettel szerepeltet műsoraiban — a Spirit FM Aktuál című műsorában fejtette ki véleményét erről.

Szerinte a Pfizer egy hatékony vakcina, amit közbizalom övez, ezért jelentősen növelhető vele az átoltottság. A virológust meglepte a kormány döntése, és úgy véli:

a Pfizer hiányában szinte biztosra vehetjük, hogy lesz negyedik hullám.

Szerinte a jövőben teljesen, vagy legalább részben önköltséges alapon meg kellene tartani ezt a vakcinát ahhoz, hogy az emberek oltási kedve ne lankadjon.

Rusvai úgy gondolja, hogy a kormány által belőtt hatmilliós cél ugyan elérhető, de kevés ahhoz, hogy ne robbanjon be a negyedik hullám.

„A nyájimmunitás eléréséhez szükséges, hogy további kétmillió ember védettséget szerezzen. Úgy tűnik, ők a betegségen való átesést választják a védőoltás helyett a védettség megszerzéséhez”

— fűzte hozzá.

A most bejelentett könnyítéseket ő maga valamivel későbbre időzítette volna, és reméli, hogy nyáron elkezdődhet a gyerekek oltása is.

 

Valódi Hírek