Egyedül a magyar kormány nem kért az uniós közös Pfizer-beszerzésből

Magyarország kimarad az uniós Pfizer-megállapodásból.

Az összes tagállam közül egyedül a magyar kormány jelezte, hogy nem kíván részt venni az EU újabb Pfizer-rendelési keretszerződésében – közölte egy EU-szóvivő a Reuters csütörtöki tudósítása szerint.

Mindezt nagyjából azzal egy időben közölte az EU-szóvivő, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón bejelentette, Magyarország „nem kíván részt venni” a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében.

Gulyás a döntést többek között azzal magyarázta, hogy csak Pfizert rendelhet a kormány, és a 19 millió adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak.

Illetve hozzátette azt is, ha ősszel indokolt lesz a harmadik oltás, akkor már jelenleg is elég vakcina van az országban, akár csak Pfizerből és Modernából is, 2022-től pedig már a tervek szerint magyar vakcinát is megfelelő mennyiségben elő tud állítani az ország, ezért a kormány szerint nem indokolt, hogy részt vegyenek a brüsszeli vakcinabeszerzésben.

Az EU-szóvivő elmondta, az Európai Bizottság egy harmadik szerződés keretében ma állapodott meg a vakcinagyártóval arról, hogy 1,8 milliárd dózist vehetnek meg a Pfizertől 2023-ig. Az eddigi két szerződés keretében összesen 600 millió dózist rendelt meg az EU nevében a Bizottság az amerikai-német cégtől.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek