Infektológus: Nem kizárt, hogy gyermekkori védőoltás lesz a koronavírus-vakcinából

Pusztai Erzsébet szerint elképzelhető, hogy hosszú távon ez lesz a megoldás.

Pusztai Erzsébet infektológus az ATV Start című műsorában beszélt arról, hosszabb távon elképzelhetőnek tartja, hogy a koronavírus elleni oltás is gyerekkori védőoltás lesz, hiszen sok, régebben megbetegedéseket és halált okozó betegség ellen, mint például a szamárköhögés vagy a diftéria, gyerekkorban kapunk védőoltást.

A szakember szerint ugyanis

a gyermekkori immunreakciók erősebbek és a gyermekkorban beadott oltások sokszor egy életre szólnak.

Pusztai Erzsébet elmondta, koronavírus-vakcinák hatékonysága egyértelmű, ezzel nincs probléma, egyelőre egyedül azt nem látjuk, hogy hosszú évek után a vakcinák okozhatnak-e bármi problémát.

Az infektológus ugyanakkor hozzátette, az mRNS technológia már legalább 15 éve működik más összefüggésekben, így van elég tapasztalat arról, hogy az emberi szervezetbe való bejuttatása milyen következményekkel jár.

Pusztai Erzsébet beszélt arról is, még hosszú távon vizsgálni kell azt, hogy a fertőzésen való átesés vagy a vakcina ad-e erősebb védettséget. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sokan vannak olyan, akik úgy kapják el újra a fertőzést, hogy korábban már átestek rajta.

Így ez is azt mutatja, az, hogy valakinél a betegség miatt alakult ki védettség, és magasabb ellenanyag-szintje van, nem garancia arra, hogy hosszabb távon nem fog újra megertőződni. Az infektológus szerint ezért az oltás fogja a végleges biztonságot megadni azoknak, akik átestek a fertőzésen.

Pusztai egyetértett Karikó Katalinnal abban, hogy ha valaki átesik a fertőzésen, utána érdemes várnia nagyjából három hónapot, mielőtt beadatná magának a védőoltást.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek