Évtizedek óta nem látott kórokozó bukkant fel: Egyre több a beteg, de a felnőtteknek szánt védőoltás hiánycikk

Egyre több a szamárköhögéses beteg.

Magyarországon is egyre több szamárköhögéses esetet jelentenek: a környező országok némelyikében drámaian megnövekedett az esetszám – írta meg a telex.hu.

Nem tudják, lesz-e járvány az egyre több szamárköhögéses beteg miatt

Itthon a szamárköhögés ellen kötelező a védőoltás gyerekkorban. A vakcina hatásossága azonban gyorsan romlik, így felnőttkorban is ajánlott lehet az oltás ismétlése. Főleg azoknál, akik sok időt töltenek csecsemők közelében.

2024. július 1–7. között 17 szamárköhögéses beteget jelentettek az orvosok a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatközlése szerint.

Egyelőre 4 esetben sikerült vizsgálattal igazolni a fertőzés jelenlétét, a többieknél még folyik a laboratóriumi vizsgálat.

2024 első 25 hetében összesen 96 megbetegedésről tud a hatóság.

A magyar és európai adatok alapján az esetszámok növekedésére lehet számítani. Különösen azért, mert míg korábban nagyon ritka volt a betegség, nem kellett rá gondolni, most már könnyebben számba veszik az orvosok a lehetőségek között, írta a portálnak Rósa Ágnes, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

A szomszédainknál már járványos a helyzet

Az NNGYK szerint a környező országokban:

Szerbiában és Horvátországban már járványos a helyzet.

A megbetegedések száma Magyarországon is emelkedett az elmúlt hónapokban. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek súlyosan beteg gyereket szamárköhögéssel.

„Felnőttkorban előfordulhat a kórokozó baktérium hordozása, és

gyakran tartós köhögés hátterében igazolódik a fertőzés.

Eközben viszont ők a fertőzés terjesztőivé válnak, ezért gyakran az a megfigyelés, hogy szamárköhögésben megbetegedő kis csecsemők családjában kimutatható egy köhögő szülő vagy nagyszülő, akitől a gyermek elkapja a betegséget”

– mondta el a portálnak a gyermekorvos.

A felnőtteknek szánt oltóanyag hiánycikk

Bár az NNGYK nemrég felhívta a figyelmet, hogy a felnőttkori oltás is fontos lehet, ám a felnőtteknek szánt oltóanyag hiánycikk.

„A felnőttkorú magyar lakosság mintegy 85 százaléka fogékony a fertőzésre.

Ezért szükséges a tizennyolc éves kor feletti korosztály tízévenkénti, a gyermekvállalást tervezők ötévenkénti újraoltása, valamint a várandósok oltása a harmadik trimeszterben, hogy a megszületett babákat meg tudjuk védeni életük első hat hónapjában, amíg a védőoltások eredményeként a megfelelő immunitás ki nem alakul”

– fogalmazott Rósa Ágnes.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek