Rekordméretűre duzzadtak a várólisták: A legalapvetőbb műtétekre is többszáz napot kell várni

Kásler Miklós pénteken jelentette be, hogy május 13-tól újraindulhatnak a halasztott műtétek, a sor viszont példátlanul feltorlódott.

Az egy éve halasztódó műtétek miatt rekordméretűre duzzadtak a várólisták, így egy rutinbeavatkozásnak számító mandulaműtétre is 224 napot kell várni átlagosan – derült ki az ATV Híradó riportjából.

Egy, a Híradónak nyilatkozó csípőprotézisre váró beteg elmondta, műtétjét tavaly január óta három alkalommal törölték és habár most leghamarabb júniusban kaphat új időpontot, mégsem bízik benne, hogy idén sorra kerül.

Soós Adrianna, Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Híradónak elmondta, a járvány előtt fél év alatt kb. 2000 csipőprotézis műtétet végeztek el, jelenleg viszont hatezren várnak a műtéti beavatkozásra,

A NEAK adatai szerint pedig még a rutinbeavatkozásnak számító mandulaműtétre is átlagosan 224 napot kell várni.

Soós beszélt arról is, hogy az egészségügyi szakdolgozók számára extrém nyomást jelentett a járvány okozta válsághelyzet, a felmondási tilalom végeztével pedig félő, hogy sokan elhagyják a pályát.

Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító igazgatója szerint a feltorlódott betegek azonnali ellátása képtelenség lenne, a járvány előtti normál ellátás ütemét viszont képes lenne biztosítani az intézet, abban az esetben,

ha adott a megfelelő finanszírozás.

„Amikor ellátási kapacitást finanszíroz a NEAK, akkor a finanszírozás ütemében a szolgáltatók elkezdik ezeket a műtéteket végezni. Tehát két dolog kell: kell egy szolgáltató, aki alkalmas a műtétek elvégzésére, de hogy mennyit végez el ebből, az egyes egyedül az egészségügyi alaptól függ, hogy mennyit finanszíroz”

– magyarázta Varga Péter Pál.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken jelentette be, hogy május 13-tól újraindulhatnak az elhalasztott műtétek. A betegfelvételt viszont érvényes védettségi igazolványhoz, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belül készült negatív PCR teszthez kötötték, és a műtét napján végeznek egy negatív antigén gyorstesztet.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek