Merkely Béla úgy értesült, a kínai vakcina adja a legszélesebb védettséget

Okosabb, mint a WHO.

A Sinopharm-vakcinák beadása után az ellenanyag szintje akár a több százszorosa is lehet annak, mint amekkora egy fertőzöttséggel szerezhető meg — mondta Dr. Merkely Béla a Magyar Nemzetnek adott interjújában szerdán.

Mint ismeretes, a WHO megvizsgálta a kínai vakcinát, és megállapították, hogy a 18-59 éves korosztály esetében hatékony védelmet jelent a Sinopharm-vakcina a koronavírus-teszttel igazolt fertőzés megelőzése érdekében. Ennek ellenére a szervezet már csak közepes mértékben biztos abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata alacsony az egy vagy két vakcinával beoltottak körében.

Emellett arra a következtetésre is jutottak, hogy

nagyon alacsony mértékben biztosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a 60 év feletti idősek szempontjából alacsony.

A WHO állásfoglalásának hatására a magyar szakemberek tömeges ellenanyag-vizsgálatot követelnek a kínai vakcinával beoltott időseknél.

Merkely azonban a Magyar Nemzetnek azt mondta, náluk nem találtak olyan kínai vakcinával beoltottat, akinél ne mutattak volna ki két dózis beadása után ellenanyagot.

Kiemelte, hogy minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a betegség, és ez igaz a kínai oltóanyagra is. Beszélt arról is, hogy a Magyarországon alkalmazott hatféle oltóanyag eltérő technológiával készül, és egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani.

A különböző vírusmutánsok ellen szerinte

a Sinopharm vakcinája adja a legszélesebb körű védelmet,

mivel az a teljes, elölt vírust tartalmazza, bár tény, hogy a legenyhébb oltási reakciót ez az oltóanyag váltja ki.

Merkely Béla szerint egyelőre sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség harmadik dózisra, és azt is közölte, hogy nincs egyenes arányosság a védettség és az ellenanyag szintje között. Az ellenanyagszinttől függetlenül a vakcinák felvétele után mindenkinél kialakul a védettség.

(kiemelt kép: life.hu)

 

Valódi Hírek