Karikó Katalin a kormány vakcinatáblázatáról: Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle

Utólag úgy érzi, nem kellett volna leírni a véleményét.

„Jaj, ne kérdezzen a táblázatról! Úgy történt, hogy Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez?

Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle”

– mondta Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus a Telexnek adott interjújában arról a táblázatról, amelyben a kormány azt akarta bemutatni, hogy a különböző oltások után hányan fertőződtek és haltak meg.

A szakértők által is tudománytalannak és értelmezhetetlennek tekintett táblázatról maga Karikó Katalin is véleményt nyilvánított, mondván, abból lényegi információkat hagyott ki a kormány, így a közzétett adatok nem stimmelnek.

Karikó mellett a Magyar Orvosi Kamara is hasonló véleményen volt, az Operatív törzsnek címzett nyílt levelükben egyenesen azt írták, a közzétett adatok nem alkalmasak az egyes vakcinák hatásosság-különbségeinek megállapítására.

A kormány azonban a szakértőktől érkező kritikák ellenére sem javította vagy egészítette ki a táblázatot.

Karikó elmondta, válaszát félálmosan írta, és utólag úgy érzi nem kellett volna.

„Egy kollégám mondta egyszer, hogy soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak, és akármit mondasz, mindenbe belekötnek”

– mondta a Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus.

A kormány által közzétett táblázat a vakcinába vetett bizalmat is megingathatta volna, hiszen abból az tűnt ki, hogy a Pfizer a 3048 megbetegedéssel és 175 halálesettel a legrosszabbul teljesített a Magyarországon használatos oltóanayagok közül.

„De nem úgy nézett ki, hogy bárki nagyon elrettent volna” – mondta ezzel kapcsolatban Karikó Katalin, aki beszélt arról is, hogy Amerikában arra számítanak, ha ilyen ütemben halad a vakcináció, „akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk”.

Magyarország és Európa esetében viszont nem bocsátkozott előrejelzésekbe.

„Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az. Én egy biokémikus vagyok, aki ért az RNS-ekhez”

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a magyar járványkezelésről, illetve arról, hogy míg a kormány a vakcináció ütemességét dicséri, az ellenzék pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírussal kapcsolatos halálozások terén vezetjük a világranglistát azt mondta:

„A tudományban is van, hogy ugyanarra nézünk, de mást látunk benne. A tudományban az a jó, hogy ezeket megbeszéljük, és a vita a tudományos fejlődés alapja. Nem csak itt polarizált a nép, az Egyesült Államokban is. Ha a CNN-ben nézed a BLM-et, ott békésen menetelnek, ha a Foxt, ott fosztogatnak.

Az igazság mindig a kettő között van. Akik csőlátással gondolkodnak, képtelenek odafigyelni, hogy a másik véleményben is van valami, nem látják, hogy lehet, hogy a kormánynak és az ellenzéknek is igaza van. Én csak biokémikus vagyok, de jó lenne, ha lenne valódi párbeszéd”.

(telex.hu nyomán)

 

Valódi Hírek