Hiába kérte Csehország, a V4-es országok közül csak Magyarország nem utasít ki orosz diplomatákat

Szijjártó szerint a szolidaritásukat már kifejezték a közös V4-es nyilatkozatban.

Magyarország nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az RTL Híradó kérdésére.

A visegrádi országok közül ilyen lépésre egyedül Magyarország nem szánta el magát.

Nemrég ugyanis kiderült, hogy Oroszország áll egy, a Csehország területén elkövetett és az orosz titkosszolgálatoknak tulajdonított 2014-es robbantás mögött, emiatt a két ország között az elmúlt időszakban diplomáciai konfliktus alakult ki.

A csehek kérésére az elmúlt napokban Szlovákia és Lengyelország is több orosz diplomatát utasított ki az országból, amire Moszkva is hasonló kiutasításokkal reagált.

Szijjártó ugyanakkor arról beszélt, hogy a visegrádi miniszterelnökök nem nyomást gyakorolnak egymásra, hanem tárgyalnak egymással. A V4-es országok vezetői között zajló megbeszélések pedig egy közös, Csehország melletti kiállást eredményeztek.

Néhány napja viszont nemzetközi sajtóhírekből kiderült, hogy az állásfoglalás keményebb, oroszokat bíráló változatát Orbán Viktor megvétózta, így végül annak egy jóval puhább változatát hozták nyilvánosságra a visegrádi országok.

Szijjártó ezt a sajtóhírt a külügyminiszterek közös nyilatkozatához kötötte, és azt mondta, ez a vétóval kapcsolatos „vád” nem igaz.

Hozzátette, ezek után Magyarország a csehek kérésére vállalta, hogy a jekatyerinburgi főkonzulátusukra figyel, és segít annak őrzésében, illetve részbeni működtetésében mindaddig, amíg ők ezt nem tudják megtenni a kitiltások, illetve a diplomaták hazahívása miatt.

„A mi szolidaritásunk kapcsán semmifajta kérdőjel nem merülhet fel természetesen. A szolidaritásunkat kifejeztük, egyelőre más lépést nem tervezünk”

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Valódi Hírek