Telex: Pénzzel akarja rávenni a kormány a háziorvosokat, hogy oltsanak a kínai vakcinával

Már pénzt is adnak, csak legyen eloltva a Sinopharm.

Hétfő délután Sára Botond, fővárosi kormánymegbízott és az oltási munkacsoport vezetője levélben tájékoztatta a budapesti háziorvosokat arról, hogy április 25-én és 30-án „nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik hazánkba”

– tudta meg a Telex több budapesti háziorvostól, illetve a velük dolgozó asszisztensektől és önkéntesektől.

A lap azt írja, az érkező vakcinaszállítmányt részben a háziorvosok között osztanák szét a praxisba regisztrált személyek száma alapján.

A levélben emellett arról is tájékoztatta Sára a háziorvosokat, hogy az oltásokat jövő hét elején, április 26–28. között kell beadni, ezért az orvosoknak már kedd reggelig vissza kellett jelezniük arról, hogy a körzetükben hány kínai vakcinára van igény.

A háziorvosok beszámolója szerint a körlevél viszont minden eddigi vakcinás levéllel szemben tartalmazott egy ilyen mondatot:

„Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül”.

Ugyanakkor a Sinopharm oltásáról szóló körlevelet követő, Pfizerről szóló tájékoztatásban már nem volt benne ez a mondat. Így ez is arra utal, hogy a pénzbeli ösztönzés csak a kínai vakcina beadására vonatkozik.

Az viszont nem derült ki, hogy az „oltásonkénti díjazás” pontosan hány forintot jelent, és azt mikor és hogyan tervezik kifizetni.

Több háziorvos emellett arról is beszélt a lapnak, hogy a kínai vakcina az AstraZeneca oltóanyaga után a második legkevésbé népszerű az oltásra várók között, akik leginkább arra hivatkozva utasítják el a kínai védőoltást, hogy annak nincs uniós jóváhagyása, így kérdésés, hogy lehet-e majd utazni vele.

Illetve akadt olyan is, aki azt tette szóvá, hogy ha a futballisták kaphatnak Pfizert, akkor ő miért nem kaphatja a legjobbat.

A Magyar Orvosi Kamara a Telex megkeresésére azt közölte, nincsenek rendszerszintű tapasztalataik a kínai vakcina elfogadottságáról. A beígért plusz juttatással kapcsolatban pedig csak annyit írtak, hogy a MOK-nak „nincs hivatalos információja ilyenről.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek