Galgóczi Ágnes úgy tudja, nem baj, hogy a kisgyerekek a járvány közepén visszamennek az iskolába

Mintha őket kikerülné a vírus.

Interjút adott Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a közmédiának. Ennek során a járványügyi adatokról, valamint a koronavírus elleni védőoltásokról beszélt.

Galgóczi kifejtette, hogy javulnak a járványügyi adatok, és már a magyar népesség egyharmada megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát.

A kétdózisú vakcinák esetében ez azonban nem nyújt kellő védelmet,

és az első dózis beadása után is legalább két hétnek el kell telnie a részleges védelem kialakulásáig.

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy több mint 3 millió 252 ezren kapták meg a vakcinák első dózisát, közülük pedig 1 millió 350 ezer főnél is többen részesültek a vakcinák második dózisából. Az elmúlt 24 órában 205-en haltak meg, továbbá 3706 fertőzöttet azonosítottak.

A járványügyi osztályvezető azt is elmondta, hogy az oltottak számának növekedése mellett továbbra is fontos a járványügyi intézkedések betartása, mint többek között a maszkviselés és a távolságtartás. Galgóczi

arra kérte az eddig még nem regisztrált személyeket, hogy ők is éljenek az oltás adta lehetőséggel.

Arról is beszélt, hogy 3 és félmillió beoltottnál kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, és az oltási program előrehaladásával, valamint a járványhelyzet csillapodásával újabb enyhítéseket jelenthetnek be. Ezt a számot a jövő héten léphetjük át a jelenlegi tendenciák alapján.

Galgóczi az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak nyitásával kapcsolatban kifejtette,

szerinte a gyermekek biztonságosan visszatérhetnek a jelentéti oktatásba.

Elmondta, a pedagógusok oltása három héten keresztül zajlott, és az épületeket már fertőtlenítették.

(MTI / 24.hu nyomán)

Valódi Hírek