Ilyen nincs: Elképesztő célra kaphatott forrást a járvány idején Zanzibárban nyaraló falusi polgármester az uniós adófizetők pénzéből

Ez most komoly?

Mende Fidesz-közeli független polgármestere éppen akkor ment családjával óceánjárós kirándulásra, amikor Orbán Viktor arra kérte a tehetős magyarokat, hogy halasszák el luxusutazásaikat. A politikus felhőtlen zanzibári nyaralásáról Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztotta meg a képeket Facebook-oldalán.

Így nyaral a mendei polgármester családja a 25.000 ember halálát okozó járvány idején. Forrás: Facebook

Az eredetileg kőműves végzettségű Kaszanyi József 2010 óta vezeti Mendét. A 2019-es választáson nem volt ellenfele, így a szavazatok 100%-ával választották újra.

A politikus nemcsak a közéletben, de az üzleti szektorban is sikeres. Összesen három dohánybolt tulajdonosa, amelyek Mendén és Gyömrőn találhatók. A Szetam Kft. egy része az ő tulajdona, amely által két CBA üzlet is az ő érdekeltségébe tartozik.

A cég profiljába egyébként hivatalosan épületfelújítási munkák tartoznak. A vállalat telephelyének modernizálására a tulajdonosok a Pénzügyminisztérium jóvoltából 60 millió forintos támogatásban részesültek, amelyet a Pest megyei területfejlesztési program keretében kaptak.

Hadházy Ákos szerint a polgármester mindösszesen 140 millió forint értékben kapott családjával együtt uniós támogatásokat. Ennek egy részét a vidékfejlesztési program keretösszegéből kapták, amelyből falusi vendégházat, valamint vágóhidat építhettek.

A független országgyűlési képviselő nemrég tovább göngyölítette a politikus ügyét. Facebook-oldalán közölte, hogy a piaci ár sokszorosáért, összesen 80 ezer forintért hirdetik apartmanházukat Kaszanyiék egyetlen éjszakára. A támogatásért cserébe három évig meg kell hirdetni az apartmant, Hadházy azonban úgy véli, szándékosan akarják távol tartani a vendégeket.

A 24.hu szerint Kaszanyiék egyik bevételi forrását a LEADER-program uniós forrásai jelentették. Érdekesség, hogy a polgármester 2015 óta elnöke a Hajt-a Csapat Egyesületnek, amely az EU-s támogatások elosztását koordinálja.

A LEADER-programban a vidéki Magyarország fejlesztésére érkeznek uniós források. A forrásokat pályáztatással osztották ki, és a döntéshozásban helyet kapnak civil szervezetek, valamint helyi gazdasági és politikai szereplők.

A Hajt-a Csapat Egyesület 2008-ban alakult, és Mende 2012-ben csatlakozott hozzájuk, miután a település erre a célra létrehozott egyesülete, a Strázsa-Felső Tápió Nonprofit Kft. becsődölt.

Három évvel később már Kaszanyi lett az elnök, valamint a forrásokról döntő bírálóbizottság vezetője is.

A döntőbizottságnak a mendei polgármester mellett Tápiószecső korábbi fideszes polgármestere, Sülysáp jelenlegi fideszes alpolgármestere, valamint Úri kormánypárti vezetője is tagja. Kaszanyi az egyetlen független a csapatból, azonban jó kapcsolatot ápol fideszes kollégáival.

Kaszanyi József testvérével és lányával együtt a 24.hu szerint összesen 35 és félmillió forintot vehetett ki vállalkozásfejlesztés céljából, amely a körzet településeire jutó források 15%-a.

A család a legnagyobb támogatást pecsenyesütő beszerzésére kapta.

A mendei pályázatok állandó győztese kaphatta a beszerzésre vonatkozó felkérést. A forrásokból ipari sütőket, pultokat és hűtőket is vásároltak.

A Leader-keretből a 2019-es mendei falunap megszervezéséért kapott a Hajt-a Csapat Egyesület 11 millió forintot. A szervezést Tóth Istvánra, a szervezet alelnökére bízták, aki a nagykátai Fidesz elnöke.

A vitatható támogatási ügyekkel kapcsolatban felszólalt az egyesület egyik munkatársa, akit később kirúgtak. A felmondás miatt az elbocsátott dolgozó munkaügyi pert indított.

A felperest képviselő Litresits András ügyvéd szerint például

Tóth István alelnök egyéni vállalkozóként két alkalommal 10-10 millió forintban részesült a LEADER-keretből,

miközben az egyesület többször szorult anyagi helyzetbe került. A szálak pedig egyre mélyebbre érnek.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek