Nem merik fogadni a kórházak a kiképzett önkénteseket, mert a központi ukázt várják

Pedig hatalmas szükség lenne rájuk.

A kórházakra és az egészségügyi dolgozókra nehezedő hatalmas nyomás miatt néhány hete önkéntesek toborzásába kezdett a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete, erről mi is beszámoltunk.

Az önkénteseket nem szakképzett ápolói feladatokra keresték,

a szükséges ismeretek elsajátításához párórás tréninget nyújtottak.

Az ország minden tájáról összesen 300 fő jelentkezett, közülük 29 vett részt a képzésen — mondta a 24.hu-nak Szijjártó László, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke.

Az önkéntesek szakképzettséget nem igénylő feladatokban is rengeteget tudnak segíteni az orvosoknak, ápolóknak, egészségügyi személyzetnek. Ilyen feladat például figyelni a betegeket, hogy félrecsúszott-e az oxigénmaszkjuk (erre a hatalmas nyomás és a sokféle elfoglaltság miatt az egészségügyi dolgozók nem mindig tudnak odafigyelni, és ha kétszer-háromszor huzamosabb időre megtörténik, az akár végzetes is lehet).

Emellett az oltópontokon is jól jönne a segítség, akár csak tájékoztatni az érkezőket, vagy figyelmeztetni őket, ha túl közel állnak egymáshoz, illetve az önkéntesek adminisztrációs teendőkben is hatékonyan tudnának segíteni.

A MOK megyei szervezetének vezetősége körbekérdezte a kórházakat, hogy szükség van-e a már kiképzett önkéntesek segítségére, de mindeddig nem merték őket fogadni az intézmények: nem zárkóznak el, de

félnek, és várják a központi iránymutatást.

A szervezők ezért tárgyalásokat kezdeményeztek az Országos Kórházi Főigazgatósággal az önkéntesek bevetése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk:

Nem hallgat tovább az orvosi kamarai elnök: Így függ össze a halottak számával Orbán “járványkezelése”

 

Valódi Hírek