Itt van Kásler legújabb agymenése: Tízes skálán tíz plusz egyre értékeli saját magát és a járványügyi intézkedéseket

Elégedett önmagával, egy újabb járvány esetében csak apró dolgokon változtatna.

„Szégyellje magát, aki az egészségügy helytállását tagadja!” címmel jelent meg a Kásler Miklóssal készült nagyinterjú a Mandiner hetilapban, amit a 24.hu szemlézett.

Az emberi erőforrások minisztere tíz plusz egyre értékelné az első hullám intézkedéseit,

úgy gondolja, Magyarország rendkívül gyorsan reagált a megváltozott helyzetre, a második és harmadik hullám idején hozott döntéseket viszont nem értékelte számszerűsítve.

A magyar járványkezelés nagy sikerének tartja az első fázist és a mostani oltási sebességet is.

Van az a magyar fiú Amerikában, aki a hálózatok matematikáját dolgozta ki. Amikor a járvány kezdetén beszéltem vele, ott ült mellette az olasz munkatársa, és amikor mondtam a magyar adatokat, alig hitte el.

Kásler itt nem másról beszél, mint Barabási Albert Lászlóról, a világhírű hálózatkutatóról.

Úgy érzi, hogy jól és időben döntöttek a szigorításokról a brit mutáns gyors terjedésekor. Nem számítottak rá, hogy ennyivel veszélyesebb lesz az új vírustörzs, és hogy öt napnál tovább is tud fertőzni.

A „mi lett volna, ha” kategóriájába sorolja a kérdést, hogy ha másfél héttel korábban zárnak, hány életet tudtak volna megmenteni.

Elmondta, hogy egyelőre nem nyitunk, csak enyhítünk, az oka pedig az, hogy 3,5 millió magyar rendelkezik 90%-os védettséggel. Beleszámolja ebbe a csoportba a csupán első oltáson átesetteket is, pedig

Duda Ernő immunológus professzor elmondása alapján ez a réteg még nem számít védettnek.

Azt, hogy a nemzetközi összehasonlításokban rendkívül magas a magyar halálozási arány, Kásler azzal magyarázza, hogy egyes országokban eltérőek a statisztikai módszerek. Emellett sokan szenvednek olyan krónikus betegségben, ami a koronavírus-halálozás szempontjából nagyon veszélyes.

Szerinte a magyar egészségügyi ellátórendszer jó állapotban van és kiválóan helyt áll,

aki ennek az ellenkezőjét állítja, az szégyellje magát!

Mesél az oltás fontosságáról, az őt ért bírálatokról és elmeséli, hogy miért nem léphet be a sajtó forgatni a kórházakba.

A hosszú beszélgetés végén megüzeni az olvasóknak, hogy azon elv alapján él, hogy ha valamit elkezd, azt véghez is viszi.

Egyébként nem érdeklik a kritikák, támadások és vagdalkozások.

Valódi Hírek