„Már tele van kisgyerekekkel a Heim Pál kórház!” — Kiakadt Orbán iskolanyitására a népszerű műsorvezető

A műsorvezető rengeteg szülő tanácstalanságának adott hangot.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor nem sokkal ezelőtt a Facebook-oldalán jelentette be, hogy – a szülőktől, pedagógusoktól, diákoktól és szakszervezetektől érkező erőteljes nyomás ellenére – a kormány úgy döntött, hogy „csak” részben nyitják ki az oktatási intézményeket április 19-től.

Orbán közlése szerint így hétfőtől az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai térnek vissza a jelenléti oktatáshoz, míg a felső tagozatosok számára a középiskolásokkal egyidőben, azaz május 10-én ér véget a távolléti, digitális oktatás.

A kormány iskolákat érintő intézkedése így sokak számára mégsem jelent majd megkönnyebbülést, hiszen az óvodásoknak és az alsó tagozatos diákoknak továbbra is úgy kell visszatérniük a jelenléti oktatáshoz, hogy az a járványügyi szakemberek és a mindennapi tapasztalatok szerint sem indokolt.

Az ezzel kapcsolatos aggodalmának adott hangot – még Orbán bejelentése előtt – Jaksity Kata, az ATV egykori híradósa is, aki a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében írt arról, nem szívesen engedi vissza az iskolába hétéves kislányát.

„Rettenetesen tanácstalan vagyok. Egyszerűen nem érzem biztonságosnak az ápr. 19-i iskolanyitást, nagyon nem szívesen engedem a kislányomat suliba. Nem tudom, mit tegyek.

Kíváncsi vagyok, ki hogy látja. Örülnék ha érdemi választ kaphatnék, vagy tanácsot arra, hogy mit tegyek, mit tehetek, mit tehetünk, ha többen is így gondoljuk szülők.

Sajnos sok szakember aggodalmát fejezte ki, korainak tartják a nyitást. Őszintén szólva szakembernek sem kell lenni, hogy lássuk, hogy egyelőre sem a megbetegedések, sem a halálozas nem csökkent érdemben, hiszen még sem elegendő oltás nincs beadva ahhoz, sem a védettseg nem alakult ki.

A tanároknál sem nagy valószínuseg szerint, ezárt rajuk is veszélyes még ez az egész nyitás, mégis ilyen helyzetbe hozzák őket. Ezárt meg legálabb két-három hetet várni kene. A Heim Pál tele van kisgyerekekkel, akiknel sulyos szovodmenyeket okoz a virus, de sajnos mi rank is kulonosen veszelyes.”

– fejtette ki Jaksity a bejegyzésében.

A műsorvezető hozzátette, megérti, hogy sokan már nem tudnak több szabadságot kivenni, hogy otthon maradjanak a gyerekkel, vagy nagyon megterhelő így dolgozniuk, hogy közben a gyerek is otthon tanul, ahogy azt is tudja, a gyerekeknek is nagyon fontos lenne visszakerülni a közösségbe.

„De egyelőre a magam részéről a vírust látom veszélyesebbnek rájuk”

– írta Jaskity Kata, aki bejegyzéséhez később hozzáfűzte azt is, hogy a szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, erről minden családnak önállóan kell döntenie a kockázatok ismeretében.

„Ha a szülő már nem tud további mulasztást igazolni, akkor kérheti az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást. A hatályos jogszabály szerint (20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) c)) “a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni” – a gyermek és a szülő egészségének és akár életének veszélyeztetése pedig alapos indoknak kell, hogy minősüljön.

Kérjük az intézményvezetőket, hogy méltányolják a szülők megalapozott kéréseit, és tegyék lehetővé, hogy éljenek a jogaikkal! A jogszabály szerint az intézményvezetőnek nincs mérlegelési lehetősége: az alapos indokot el kell fogadniuk.”

– tette hozzá Jaksity

Valódi Hírek