Szarka Gábor nagyon kiakadt azon, hogy külföldi egyetemek vennék át az SZFE távozó diákjait

Öt külföldi egyetemnek akar levelet írni, amelyben figyelmezteti őket: a magyar jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem 150 hallgatóját az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programon formálisan öt külföldi egyetem veheti át.

A Free SZFE Egyesület a salzburgi zeneművészeti egyetemmel, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel, a varsói színművészeti egyetemmel, valamint a svájci színiakadémiával állapodott meg arról, hogy

elismerik a hallgatók eddig megszerzett kreditjeit és a mestereikkel folytatott további munkát is.

A Magyar Nemzet viszont szerda reggel arról ír, hogy értesüléseik szerint az alapítványi fennhatóság alá került SZFE kancellárja, Szarka Gábor arra készül, hogy levelet ír az öt külföldi egyetemnek, amiben arra hívja fel a figyelmüket, hogy

a megállapodás sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat.

Illetve azt is felrója az öt külföldi egyetemnek, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki.

A kormányközeli lap szerint Szarka Gábor az öt egyetemnek szóló levelében leszögezi, hogy

a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

A Magyar Nemzet emellett arról is értesült, hogy az öt európai egyetem eddig 14 osztály átigazolásáról egyezett meg. Az oktatás továbbra is itthon, a régi tanáraikkal zajlana, és a diákok anélkül lesznek külföldi egyetemek hallgatói, hogy az intézményeknek lenne campusa Magyarországon.

A lap szerint viszont ezt „több szempontból is problémás”. Érvelésük szerint ugyanis a Freeszfe nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, külföldi partnerei pedig információik szerint még nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak Magyarországon, ráadásul az átjelentkezéshez a diákoknak is igazolást kellene kérniük az SZFE-től.

Levelében ezért a Magyar Nemzet szerint Szarka Gábor rámutatott arra is, hogy az ilyen nemzetközi együttműködések kialakítása hónapokig, akár évekig is tarthat. A kancellár ezért habár készen áll az együttműködésre az egyetemekkel, az viszont csak a hatályos jogszabályok alapján történhet meg.

Szarka Gábor emellett azt is hangsúlyozta, hogy „az SZFE körül mesterségesen gerjesztett vita zajlott az elmúlt hónapokban, az egyetem legitim új vezetését pedig hazug, pártpolitikai célú támadások érték.

Szarka szerint világos, hogy a Freeszfe bel- és pártpolitikai szándékoktól vezérelten és az egyetem legitim, autonóm jelenlegi vezetésének és az egyetem működésének ismételt megtámadása érdekében kereste fel a külföldi egyetemeket”

– írja a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a kancellári levél figyelmeztet arra is, hogy a hatályos magyar jogszabályokon senkinek nincs joga átlépni.

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek