Erre a pillanatra vártak: Orbánék új „házassága” miatt pukkannak a pezsgős üvegek Putyinnál

Örülhet az orosz elnök az új európai szövetség miatt.

Számos nemzetközi portál adott hírt arról, hogy Orbán Viktor a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel, valamint Matteo Salvinivel tartott találkozót csütörtökön. A tárgyalás témája az európai kontinensen kialakítandó új jobboldali-nacionalista szövetség volt.

Bár már hosszú ideje érlelődött egy új szövetség kialakításának igénye, erre csak azután nyílt lehetőség, miután a Fidesz elhagyta az Európai Néppártot. A magyar kormánypárt jelenleg semelyik európai pártcsaládnak nem tagja, azonban a kormányfő már hosszú ideje tervezi új szövetség kialakítását a bevándorlásellenes európai pártokkal.

A Yahoo megkérdezte Hegedűs Dánielt, a Marshall-alapítvány kutatóját a témával kapcsolatban. Szerinte számos akadály áll a potenciális szövetségesek előtt. A kutató szerint szinte kizárt, hogy összeolvadjon az Európai Parlamentben domináns két nacionalista szerveződés, mert jelentős nézetkülönbségek vannak a felek között.

A Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosságot a lengyel ellenzéki Polgári Platform

azzal vádolja, hogy Vlagyimir Putyin vágyai szerint cselekszik, amikor Orbánnal és Salvinivel való közös szövetségben gondolkodik.

Ez azonban az oroszokkal kritikus lengyel közvéleményben negatív visszhanggal bírhat.

Mindemellett a Fidesz és a PiS hasonlóképpen vélekedik bevándorlási és nemzeti szuverenitási kérdésekben, valamint a kereszténységgel és a hagyományos elvek fontosságával kapcsolatban. Ennek ellenére Hegedűs szerint a PiS nem akarja a domináns pozícióját feladni pártcsaládján belül.

A három párt valószínűleg a közös gondolatiság hangsúlyozására helyezi a hangsúlyt a külső kommunikációban. A szövetségkötés azonban leginkább

Orbán számára fontos, mert egyedül maradt az európai politikai színtéren.

A Bloomberg szerint a három európai politikus adós maradt egy új pártcsalád megalapításával, ugyanis feloldhatatlan ellentétek vannak köztük bizonyos kérdésekben. Ezek leginkább Oroszországgal kapcsolatban körvonalazódtak.

A lengyel kormánypártnak nem érdeke, hogy az oroszokkal egy platformra helyezkedjen. Ennek ellenére Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök és az Európa Tanács vezetője szerint éppen ezt teszi most a PiS, mivel egy Putyin-párti tömb létrehozára készülnek Orbánnal és Salvinivel.

A Bloomberg szerint a járványhelyzet nem kedvez a demagóg populista politikusoknak, ugyanis

jelenleg mindhárom ország az egészségügyi katasztrófahelyzettel küzd.

Lengyelországot beborítja a harmadik hullám okozta káosz, Magyarország pedig épp a világ élvonalában van a járvány okozta halálozás tekintetében.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek