Kiderült: Ötödannyiért vettek sokkal jobb lélegeztetőgépeket Orbánék az EU-nak

Újabb bizonyíték arra, milyen drágán vásároltak be tavaly a lélegeztetőgépekből.

Lezárult az a közbeszerzés, amelynek keretében a Belügyminisztérium (BM) az Európai Unió stratégiai raktárkészletéhez szerzett be különböző egészségügyi eszközöket, így többek között 465 lélegeztetőgépet szerzett be uniós pénzből – írja a G7.

Az EU célja ugyanis a projekttel az, hogy stratégiai készletet hozzon létre olyan egészségügyi készletekből, amelyekre szükségük lehet a rászoruló uniós országoknak.

A programhoz Románia, Dánia, Németország, Görögország és Svédország után Magyarország tavaly ősszel csatlakozott, így többek között a feladata az volt, hogy feltöltse az úgynevezett rescEU raktárait a beszerzett eszközökkel.

A gazdasági lap azt írja, a mostani, uniós közbeszerzésen a BM

darabonként nettó 11 690 eurót, azaz nagyjából 4,2 milliót fizetett egy lélegeztetőgépért a közbeszerzésen nyertes Med&Trade Co. Bt.-nek.

Ehhez képest tavaly még a viszonylag olcsón vásároló állami kórházellátó is több mint 10 milliót, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium közel 20 milliót adott átlagosan egy berendezésért.

Mindez azt is jelenti, hogy az uniónak most ötödannyit fizetett a kormány a lélegeztetőgépek darabjáért, ráadásul úgy, hogy ezek az eszközök modernebbek a tavaly magunknak vett gépek többségénél.

A Med&Trade Co. Bt. ugyanis egy német gyártó, a Löwenstein egyik gépét ajánlotta, és noha a pontos típus nem ismert, a kiírás alapján az eddig megvett készülékeknél is magasabb kategóriás berendezést ajánlhatott a Med&Trade.

„A mostani tender nagyjából segít elhelyezni, mennyire vásárolt drágán tavaly a magyar állam a közbeszerzés nélküli, visszaélésgyanús lélegeztetőgép-vételek során”

– írja a G7.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy az eddig beszerzett lélegeztetőgépek mellett – amelyekből soknan egyébként több országnak is ingyen adott túl a kormány – lesz még egy 465 darabos lélegeztetőgép-tartalék az országban, igaz, az utóbbi unión belüli szolidaritási célokra.

Korábban mi is megírtuk, hogy a Külügyminisztérium a koronavírus-járvány tavaszi hulláma alatt 300 milliárd forintot költött 16.000 lélegeztetőgépre, sokat ráadásul a piaci ár csaknem duplájáért vásárolt, így például sok olyan típusú gépet is vettek, amelyek az intenzív osztályokon használhatatlanok, azokat ugyanis például betegszállítás közbeni lélegeztetésre, sürgősségi esetekben használhatók.

A Transparency International február elején nyújtott be közérdekű adatigénylést azért, hogy megtudják, hány darab lélegeztetőgépet értékesítettek. A külügy válaszában azt írta, egyetlen egyet sem adtak el a fölösleges gépekből.

(G7 nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/01/12/feljelentettek-a-lelegeztetogepeket-beuzemelo-fantomcegeket-miutan-korrupcio-gyanuja-merult-fel

Valódi Hírek