Kiakadtak a védőnők Müller Cecília abszurd levelén, amiben arra utasítja őket, hogy kezdjék el a gyermekek szűrővizsgálatát

A kampányoltások elmaradhatnak, míg a szűrővizsgálatokat a digitális tanrend alatt is meg kellene tartani.

A „köznevelési intézmények digitális munkarendre történő áttérésével kapcsolatban” március 18-án levelet küldött Müller Cecília a megyei kormánymegbízottaknak.

Ebben az országos tisztifőorvos arról tájékoztatta őket, hogyan kell végezniük a munkájukat az iskolavédőnőknek az április 7-éig kihirdetett digitális munkarendben – tudta meg a Magyar Narancs.

A levélben foglaltak szerint, amennyiben az oktatási intézményben az iskolai kampányoltás végrehajtását nem tudják megoldani, azt elhalaszthatják egy későbbi, a járványhelyzet javulását követő időpontra.

Ugyanakkor a védőnők más feladatokba is bevonhatók, így

„az NNK javasolja, hogy az iskolai védőnők a rendkívüli feladatokat lehetőség szerint a tervezett digitális tanrend időtartama alatt végezzék,

tekintettel arra, hogy jelenleg az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztésén túl az egészségügyi ellátás korlátozására nem került sor, ennek megfelelően az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban Eütv) 81.§ (3) szakaszában foglaltak szerint

a 0–18 év közötti szűrővizsgálatok továbbra is kötelezőek”.

Müller Cecília levelét ezért az érintett védőnők úgy értelmezték, hogy miközben a kampányoltások a járványhelyzet miatt elhalaszthatók, a szűrővizsgálatokra a digitális tanrend alatt is sort kell keríteni.

A Magyar Narancsnak nyilatkozó védőnő szerint viszont „abszurd” dolog emiatt behívni az iskolába a gyerekeket, hiszen, mint fogalmazott:

„Azt nyomatja egyfolytában a tiszti főorvos, hogy kerüljük a szükségtelen kontaktusokat. Ne mondja nekem senki, hogy most az a legfontosabb, hogy meg legyen mérve száz gyerek súlya, magassága”.

A szűrővizsgálat ugyanis közeli kontaktust jelent az általános iskolás gyerekekkel: meg kell mérni a testsúlyukat, a magasságot, a mellkörfogatot, a vérnyomást, eszközös hallásvizsgálatot kell végezni és be kell nézni a szájukba ahhoz, hogy ellenőrizzék a fogazatot stb.

A védőnő szerint habár a gyerekeket be lehet hívni külön időpontokra, a várakozás alatt óhatatlanul is találkozni fognak egymással.

(Magyar Narancs nyomán)

Valódi Hírek