Müller Cecília megerősítette: Két újabb keleti vakcinát engedélyezett az OGYÉI Magyarországon (+videó)

A CanSino és a Covishield vakcináit.

Kevés kivétellel, a megbetegedések több mint 90 százalékát a brit vírusmutáns okozza Magyarországon – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos hozzátette, a vírus csillapítása érdekében „a világ négy sarkát is felkutatják”, hogy megfelelő, biztonságos és hatásos vakcina a lehető legnagyobb mennyiségben legyen elérhető az országban.

Közlése szerint Magyarországon az átoltottság aránya 16 százalék, azaz kb. 1 590 000 fő kapta meg az első védőoltását, közülük pedig 479 389 embert oltottak be a második dózissal is.

Müller Cecília bejelentette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az elmúlt napokban engedélyezte két további behozatalát Magyarországra.

„Ez a CanSino és a Covishield vakcinák”

erősítette meg Müller Cecília a Reuters hírügynökség által hétfő reggel közölt híreket.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által Covishieldnek nevezett oltóanyaggal kapcsolatban a tisztifőorvos elmondta, az nagyon hasonlít az AstraZeneca vakcinájához, ez is egy olyan vektorvakcina-típus, amit már ismernek és használnak.

„Abban bizakodunk, hogy a paletta növekedésével a mennyiséget is növelni tudjuk, és széles körben tudjuk biztosítani az oltakozást” – tette hozzá Müller, aki újabb levelet küld az időseknek, amelyben arra kéri őket, hogy regisztráljanak az oltásra, „hiszen még nagyon sokan várják rajtuk kívül a vakcinát”.

A legfrissebb járványügyi adatokkal kapcsolatban a tisztifőorvos úgy fogalmazott:

„Még soha nem volt ekkora nyomás az országunkon, mindenkinek minden erejével azon kell lennie, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést. Rendkívüli tehernek vannak kitéve” .

Müller Cecília ezúttal számadatokat is közölt a kórházban ápoltakat tekintve. Így kiderült, a legnagyobb betegszám a Semmelweis Egyetem klinikáin van, itt 625 főt ápolnak, a Debreceni Egyetemen 542-t, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházakban 537-et, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban 510-et, a Fejér megyei Szent György kórházban pedig 444 beteget ápolnak.

A többi egészségügyi intézményben 300 alatti az ápoltak száma.

A tisztifőorvos a tájékoztatót azzal a „pozitív” hírrel zárta, hogy stagnál a szennyvizekben mért koronavírus örökítőanyag, így míg egy héttel ezelőtt erőteljes növekedésről számolt be, most „bizakodásra ad okot”, hogy ez az emelkedés megállt.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek