„Műszak végén kimegyünk az öltözőbe 10 percet bőgni, aztán hazamegyünk és jövünk vissza. Ebbe bele fogunk rokkani”

Itt tart most a magyar járvány elleni küzdelem.

Miután csütörtökön a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája (AITK) egy 19 fotóból álló megdöbbentő képriporton keresztül engedett bepillantást a sárga és vörös zónájának valóságába, most a HVG szólaltatott meg több vidéki és fővárosi kórházban dolgozót.

Egy budapesti kórház sürgősségi osztályán dolgozó szakápoló a lapnak arról beszélt, az egészségügyi rendszerre jelenleg hullámokban terjed a terhelés.

„A beteg rosszul van, mentőt hív, a következő pont pedig mi vagyunk, a sürgősségi ellátás, ahol beérkezik a kórházba a beteg. Ha 200 jön be egy nap, akkor 200-at kell megvizsgálni. Ha 50 súlyos állapotban van, akkor 50 marad bent és kerül intenzívre, vagy a belgyógyászatra, ahol nem két-három napig vannak bent, mint máskor, hanem ennél jóval hosszabb ideig, ez pedig tovább csökkenti a kapacitásainkat”

– mondta a szakápoló, aki szerint a Covid-osztályok bővítése más osztályok rovására zajlik, a humánerőforrást pedig mindenhol a fertőzött betegekre összpontosítják.

A szakápoló elmondta,

„nálunk már a folyosón is vannak lélegeztetett betegek, hiszen a lélegeztetésnek is több formája van, az oxigénterápiát itt is tudjuk folytatni” .

Szerinte, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a járvány terjedése, egy hét múlva már akár 2000 lélegeztetett Covid-beteg is lehet az országban. A pénteken jelentett legfrisseb adatok szerint ez a szám 1174.

“Ami most van, ahhoz a sürgősségin, intenzíven dolgozó kollégák sincsenek hozzászokva. Ezek a betegek küzdenek, kapkodnak a levegőért, ezt rettenetes végigkísérni minden egyes nap ekkora tömegben.

Műszak végén kimegyünk az öltözőbe 10 percet bőgni, aztán hazamegyünk és jövünk vissza. Ebbe bele fogunk rokkanni”

– idézi a HVG az egészségügyi dolgozót, aki hozzátette azt is, az egyik kórház annyira tele van, hogy csak akkor szabadulnak fel a helyek, ha valaki meghal, vagy haza tud menni.

„Én nem tudom mi lesz egy-két hét múlva, már több osztályt lezártak, átalakítottak, de szerintem nyitás után 3–4 napnál nem lesz több, mire betelik. A tüdőklinikának is felszabadították a felét, de az se biztos, hogy kibírja a jövő hetet” – ezt már egy vidéki kórházban dolgozó mondta a lapnak.

Az egészségügyi dolgozók egyetlen, némileg pozitív kicsengésű megjegyzése az volt, hogy “tegnap óta 120-szal csökkent a kórházi betegek száma, 4-gyel nőtt a gépen lévőké országosan.

Szerintem lehet, hogy tetőzünk”.

A vidéki kórházak közül múlt héten a balassagyarmati volt az első, amely jelentette: elérte kapacitása határát, nem tudnak több fertőzöttet fogadni, meg a győri kórház főigazgató főorvosa szerdán beszélt arról, hogy az intézményben már több a koronavírus-fertőzött, mint ahányat el tudnak látni.

Jávor László elmondta, a kórháznak legfeljebb 360 koronavírusos beteg ellátására van kapacitása, ezzel szemben szerdán már 371 covidos fekvőbetegük volt.

(hvg.hu nyomán)

(Kiemelt kép: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

Valódi Hírek