Most érkezett: Biztonságosnak ítélte az AstraZeneca vakcináját az Európai Gyógyszerügynökség

Nem találtak összefüggést a vakcinával végrehajtott oltások és a vérrögképződési esetek között.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtök délután jelentette be, hogy biztonságosnak ítélte az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltását.

Az EMA csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyalt a vállalat oltóanyagának alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről. Az ülés utáni sajtótájékoztatón kiderült, a vizsgálatok alapján

a vakcina biztonságosnak és hatásosnak bizonyult, illetve továbbra sem találtak összefüggést az AstraZeneca vakcinával végrehajtott oltások és a véralvadási, vérrögképződési esetek között.

A kapcsolat ugyanakkor továbbra sem zárható ki, ezért újabb vizsgálatokat folytatnak.

A koronavírus elleni vakcina biztonságosságát érintő további vizsgálatokra azt követően volt szükség, hogy az elmúlt hetekben több európai országban, így többek között Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Norvégiában, Dániában és Írországban is felfüggesztették az oltást a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájával.

Az EMA legfrissebb bejelentése után viszont valószínűleg ezek az országok újra elkezdik használni az oltóanyagot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn adott ki közleményt a vakcinával kapcsolatban. Azt írták, az AstraZeneca-vakcinák felhasználását nem kell felfüggeszteni, ugyanis nem bizonyítható, hogy annak alkalmazása okozta a vérrögképződéses eseteket.

(New York Times/MTI nyomán)

Valódi Hírek