Továbbra sem nyílhatnak meg a szombathelyi oltópontok, a kormánybiztos már a telefont sem veszi fel

Nem a szombathelyi az egyetlen ellenzéki önkormányzat, ahol nem engedik az oltópontok kialakítását.

Szombathelyen továbbra sem nyílhatnak meg az önkormányzat által felállított és felszerelt oltópontok, mert többszöri kérésük ellenére a szombathelyi járási hivatal népegészségügyi osztálya nem hagyta jóvá azok használatát – – mondta kedden online sajtótájékoztatóján a vasi megyeszékhely polgármestere.

Nemény András (Éljen Szombathely!) tájékoztatása szerint egyeztettek a kormányhivatal illetékeseivel, sőt előírásaiknak megfelelően alakították ki – jelenleg a járvány miatt nem látogatott – önkormányzati intézményekben az oltópontokat, de a járási tisztifőorvos ezeket még mindig nem ellenőrizte, így nem kezdhetik meg az oltásokat.

Nemény elmondta, napok óta nem sikerül elérnie a Vas megyei kormánymegbízottat, aki nem veszi fel a telefonját.

Szombathelyi háziorvosok vasárnap nyílt levélben sürgették az önkormányzati oltópontok mielőbbi megnyitását arra hivatkozva, hogy azokban rendelési időn kívül, a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve tudnának oltani.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a Hír TV-ben péntek este azt mondta: nem az oltóhelyekkel van probléma, a háziorvosi oltóhelyek nincsenek túlterhelve.

Jelenleg 41 oltóhely van Szombathelyen, ami az oltakozásnak ebben a szakaszában elegendő – közölte.

A Vas Megyei Kormányhivatal közleménye szerint Szombathely polgármestere „látványpolitizálást” folytat, valójában „a politikai haszonszerzés vezeti”, hiszen eddig még azt az egy-két munkatársat sem biztosította az időpontok szervezéséhez és regisztrációjához, akiket a kormányzat február 22-én kért.

Orbán Viktor kedden az azonnali kérdések órájában az üggyel kapcsolatban azt mondta a Parlamentben, az ellenzék állítsa le az oltásellenes kampányát. Félmillió embert oltottak be keleti vakcinával, ha ezt nem tették volna meg, több százan meghalhattak volna.

Az ATV Híradó mindeközben arról számolt be, hogy nemcsak Szombathely az egyetlen ellenzéki város, ahol nem nyithatnak meg az önkormányzatok által kialakított oltópontok.

Hasonló elutasítást kapott ugyanis Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor is. A IV. kerületben 600 ember beoltására alkalmas oltópontokat alakítottak ki, de felvetésükre nem érkezett válasz.

Karácsony Gergely a Híradónak azt mondta: a tömeges oltás lebonyolítását nem szabadna a már így is túlterhelt egészségügyre bízni. Szerinte gyógyfürdőkben, üres épületekben, mobiloltópontokon szívesen vesznek részt az oltásban.

A főpolgármester azonban attól tart, hogy a kormány nem akarja az oltási programhoz közel engedni az önkormányzatokat, legalábbis az ellenzékieket.

„Azt gondolják, hogy adott esetben ez politikailag befolyásolhatja a kormány és az ellenzék megítélését”

– mondta Karácsony.

(mti/ATV.hu/444 nyomán)

Valódi Hírek