Galgóczy Ágnes úgy tudja, lesz olyan hét, amikor egymillió embert is beoltanak

Persze ez nem tőlük függ.

Várhatóan lesz olyan hét, amikor csaknem egymillió embert oltunk be, mivel esedékessé válik a második oltás, valamint ilyen sok vakcina érkezhet rövid időn belül — mondta az Origónak Galgóczy Ágnes, az NNK járványügyi főosztályvezetője hétfőn.

A fiatal és egészséges emberek oltása is attól függ, hogy milyen tempóban érkeznek a vakcinák, illetve hogy tudnak-e haladni a tervezett oltási stratégia szerint, tette hozzá.

Elmondta: bárkit behívhatnak oltópontra is, mert az oltóanyagok érkezésének függvényében

lehet olyan hét, amikor csaknem egymillió embert oltanak be.

„Egyrészt azért, mert esedékessé válik az emlékeztető – második – oltás, másrészt azért, mert úgy tervezzük, hogy ilyen sok vakcina érkezik rövid időn belül. A háziorvosokat nem terhelhetjük ennyire, hiszen így is rengeteget dolgoznak – szerveznek is, oltanak is, és a betegeiket is ellátják. Biztos tehát, hogy lesz, aki sms-ben kap értesítést, hogy valamelyik oltópontra érkezzen, de az is lehet, hogy levélben értesítik az oltás idejéről és helyszínéről.”

— fogalmazott.

A Pfizer esetében április végéig pontosan látják, hogy hetente mennyi oltóanyag érkezik. A kínai és orosz szerződéseknél a rögzített időpontokon érkeznek a szállítmányok. A Moderna kéthetente szállít oltóanyagot, az érkező pontos mennyiséget egy-két héttel korábban közlik.

Az AstraZeneca viszont most adott tájékoztatást, hogy 2 hétig a a korábban ígértnél jóval kevesebbet tudnak szállítani, mondta a főosztályvezető.

„Abban bízunk, hogy ha ilyen ütemben zajlik az oltás, ahogyan most, akkor talán nyár elejére elérhetjük a közösségi és egyéni védelmet is. Tehát az egyén védett lesz – hiszen megkapta az oltást -, és mivel sokan megkapják a vakcinát, közösségben sem tud hatékonyan terjedni a kórokozó.”

— tette hozzá.

(Origo nyomán)

 

Valódi Hírek