Operatív törzs: Március 15-én is tilos lesz a gyülekezés, ne most intézzük a nagybevásárlást (+videó)

Hamarosan érkezik az első szállítmány a Johnson & Johnson vakcinájából.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján a legfrissebb, egyre inkább romló járványügyi adatok ismertetését követően elmondta, a brit vírusmutáció sok európai országhoz hasonlóan Magyarországon is a közösségi terjedés szakaszába lépett.

„A fertőzöttek a 20-69 közötti korosztályban fordulnak elő a leggyakrabban, átlagéletkoruk 46 év”

közölte Galgóczi.

Hozzátette, közben zajlik az oltási program is az országban, a beoltottak száma elérte az 1 233 230-at, közülük 351 694-en kapták meg a második adag oltást.

Az osztályvezető elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség által tegnap engedélyezett Johnson & Johnson vakcinából – amellyel a 18 éven felülieket olthatják és már egy dózis is elég a védettséghez – Magyarország 4,36 millió adagot kötött le, és reményeik szerint az első szállítmányok már hamarosan megérkeznek az országba.

Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatályos jogszabályok értelmében továbbra is tilos gyűlést szervezni,

így hiába jelentett be több magánszemély is rendezvényt március 15-ére.

Kiss ezért arra kért mindenkit hogy kerüljék el a rendezvényeket, és csak fontos esetben menjenek vásárolni, a hosszúhétvége előtt ne most intézzék a nagybevásárlást. Hozzátette azt is, hogy a március 8-án bevezetett szigorítások óta megfigyelhető, hogy egyre többen szegik meg a maszkviselési szabályokat.

Galgóczi újságírói kérdésre azt mondta, a brit mutáció egy könnyebben és gyorsabban terjedő formája a külföldi variánsoknak, ezt bizonyítják az emelkedő esetszámok és a közösségi terjedés is. A védekezési módszerek ugyanakkor nem változnak: tartani kell a maszkviselési és higiéniás szabályokat, illetve a megfelelő távolságtartást.

Valódi Hírek