Müller Cecília: Két hét alatt megduplázódott a lélegeztetőgépen ápolt fertőzöttek száma, rendkívüli a terhelés

Megvan, mikor pótolják az oltást a AstraZenecával.

A lezárások első napján Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal indította az Operatív törzs sajtótájékoztatóját, hogy bejelentette, a beoltottak száma elérte, sőt meg is haladta az egymillió főt, ezzel a lakossági arányát (10,26 százalék) tekintve Magyarország a második helyre lépett elő Európában.

A 307 929 fő kapta meg a második oltását – tette hozzá Müller, aki ezért köszönetet mondott az oltópontoknak, a vakcinabeszerzőknek, az oltásra biztatóknak, illetve azoknak is, akik regisztráltak és éltek az oltás lehetőségével.

A tisztifőorvos szerint a hétvégén is zajlott a legidősebbek és a magas kockázatú személyek oltása, és ez a továbbiakban is folyamatos lesz.

A hétvégére az AstraZeneca oltóanyagával tervezett tömeges oltás meghiúsulásával kapcsolatban Müller azt mondta, erre a hét második felében kerül majd sor, így szerinte „a legrövidebb időn belül” bepótolják az elmaradt oltásokat.

A tisztifőorvos bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 2696 új fertőzöttet regisztráltak az országban, elhunyt 115 beteg.

„Ami a legnagyobb terhet jelenti most az országnak az, hogy nagyon sokan kerülnek kórházba, súlyosan zajlik a betegségük és azt mondják a klinikusok, hogy nagyon sokan vannak közöttük fiatalok, akik gyorsan komoly tünetekkel néznek szembe és kerülnek kórházba” – mondta Müller.

Hozzátette, a kórházban ápolt betegek száma összesen 7924, ebből csak az elmúlt hétvégén 1057 fő került kórházba, ez a szám a tisztifőorvos szerint is nagyon magas.

„33 százalékkal több kórházi megbetegedést regisztráltunk az elmúlt héten, mint az azt megelőző héten. A lélegeztetőgépen ápolt betegek száma pedig 129 fővel emelkedett. Tehát két hét alatt megduplázódott a számuk: jelenleg 806 fő szorul lélegeztetésre”

hangsúlyozta Müller Cecília, aki szerint a kórházban ápolt betegek számának gyors emelkedését főként a brit vírusmutáns okozza.

A tisztifőorvos ezért azokat, akik észlelik a tüneteket magukon arra kért, hogy „egyáltalán sehova” ne menjenek, de főként a közösségektől maradjanak távol.

A tisztifőorvos közlése szerint Magyarországon eddig 1305 embernél mutatták ki a brit variánst, öt embernél a dél-afrikai mutánst, 13 embernél a cseh variánst, 145 embernél járványügyi szempontból nem releváns törzset mutattak ki.

Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt időszak pozitív fertőzések 74 százalékánál mutattak ki itthon valamilyen variánst – mondta Müller.

Az 1818-as segélyvonallal kapcsolatban a tisztifőorvos szerint előfordulhat, hogy a túlterheltség miatt nem lesz elérhető kolléga a vonalban, ebben az esetben írjanak az [email protected].

Valódi Hírek