A kormánysajtó úgy tudja, a Fidesz ma kilép az Európai Néppártból

Ennyi volt?

A kormánypárti Origo.hu-n nemrég megjelent információk szerint ma délelőtt a Fidesz bejelenti, hogy kilép az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából. A hírt a szintén kormánypárti Magyar Nemzet és az MTI is közölte.

Mint ismert, a néppárti képviselők ma délelőtt szavaznak arról a sokak szerint Fidesz ellen irányuló új rendtartásról, amely lehetővé tenné, hogy a tagok mellett akár csoportokat is ki lehessen zárni a frakcióból, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A módosítás elfogadásához a tagok kétharmadának a szavazata szükséges.

A szavazás előtt, vasárnap Orbán Viktor levelet írt a frakcióvezető Manfred Webernek, amelyben azt írta, ha átmegy a szabálymódosítás, a Fidesz kilép a Néppártból.

Az Origo szerint Orbán a levélben kifejtette azt is, habár a Néppártban ígéretek sora hangzott el, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, sőt még a decemberben írt levelére sem kapott választ.

Ehelyett – mint írta –

„a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel, és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását,

vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit”.

Néhány nappal ezelőtt még úgy tűnt, a levél hatására a Néppártban mégis meggondolhatták magukat, a frakció vezetése ugyanis kissé átvariálta a frakciószabályzat módosítóját. Ebben habár benne maradt a legtöbb, Orbán által kifogásolt rész, de egy pontban komoly gesztust tettek a Fidesznek:

míg a február 26-i változat szerint feles többséggel ki lehetett volna zárni egy pártot a frakcióból, addig az új változat szerint ehhez már kétharmad kellene.

Illetve az átvariált szöveg már nem a 26-i, hanem március elsejei keltezésű volt, azaz ebből arra lehetett következtetni, ha el is fogadják, akkor sem érvényes Orbán fenyegetése, és a fideszeseknek nem kell kilépniük.

Orbán vasárnapi levele azonban Othmar Karas osztrák EP-képviselője szerint – aki egyben az új előírások egyik kezdeményezője és kidolgozója is – nem változtatott a néppárti hangulaton, illetve az eljárási szabályzat szavazásra kerülő tervezetén sem.

Érdekesség viszont, hogy a KDNP kedd este közölte, képviselőjük, Hölvényi György akkor is marad az Európai Néppárt EP-frakciójának a tagja, ha a Fidesz adott esetben távozna. Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták elnöke szerint vatikáni körök is “magas szinten” arra kérik őket, hogy ha a Fidesz távozna is az Európai Néppártból, a KDNP akkor is maradjon benn, mert ez az üldözött keresztények ügye miatt is fontos.

(Origo nyomán)

Valódi Hírek