Kiderült: A Néppárt arra készül, Deutsch után csoportosan függesztik fel a fideszes képviselőket a frakcióban

Szerdán szavaznak a szabályzat módosításán.

Az Európai Néppárt (EPP) pénteki ülésén döntés született arról, hogy módosítanak azon az eljárási szabályzaton, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést. Erre ugyanis jelenleg nincs mód a néppártban – írja a Népszava.

A lap brüsszeli tudósítója azt írja, a tervek szerint jövő szerdán fogják megvitatni és elfogadni a módosításokat, amelyeket széles többség támogat a Néppártban, köztük a legnépesebb német delegáció is. A határozathozatalhoz elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége.

Deutsch Tamást december közepén azt követően fosztotta meg a jogaitól a Néppárt frakciója, a fideszes politikus Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt gestapós tiszthez hasonlította.

A döntés értelmében Deutsch nem kaphat felszólalási időt az Európai Néppárt nevében a plenáris üléseken, nem viselhet a párthoz tartozó parlamenti tisztségeket, illetve jelentések sem fűződhetnek a nevéhez az EPP égisze alatt.

Habár a néppárti politikusok egyelőre azt hangoztatják, hogy a szabályzat megváltoztatására nem egy párt vagy pártcsoport megregulázása miatt van szükség, a Népszava szerint

az új előírások elfogadását követően a fideszes EP-képviselők is Deutsch sorsára juthatnak. A pártcsaládban ugyanis egyre bővül az elégedetlenek tábora.

A még kidolgozás alatt álló szabályok szerint a felfüggesztett képviselők

nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól.

Viszont Deutsch Tamással ellentétben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől, mert az jogilag támadható lépés lenne.

A kizárásuk pedig azért nem jöhet szóba, mert azt meg kéne előznie a pártcsalád hasonló döntésének, ami egyelőre nincs napirenden.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek