„Nem engedünk a zsarolásnak” — Így reagált a néppárti képviselő Orbánék kilépésről szóló levelére

Szerintük Orbán fenyegetőzése ezúttal inkább ajándék.

Novák Katalin családügyi miniszter vasárnap tette közzé Twitter-oldalán azt a levelet, amelyben Orbán Viktor jelezte az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének, Manfred Webernek, hogy

„Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”.

Orbán arra a hírre reagált, amely szerint a Néppárt a héten szavaz arról az eljárásmódosításról, amely lehetővé tenné, hogy akár egy teljes delegációt már egyetlen szavazással is kizárjanak a frakcióból. Jelenleg ugyanis a tagok sorsáról csak egyesével lehet szavazni az EPP-ben.

Egyes információk szerint a módosítás kifejezetten a Fidesz delegációja ellen szólna.

Orbánék levelére vasárnap késő este reagált Esteban González Pons, a Néppárt spanyol franckióvezető-helyettese, aki egyben a módosítás megalkotásáért felelős csoportot is vezeti. A Politico cikke szerint Pons arra készül, hogy a jövőben már Orbán leveléről fognak szólni a Néppárt belső vitái.

Míg a Néppárt osztrák EP-képviselője, Othmar Karas úgy fogalmazott a lapnak:

„Nem hagyjuk, hogy Orbánék zsaroljanak minket. A Néppárt a tervek szerint megy majd előre a szabálymódosítással.”

A Politico azt írja, az EPP több tagja is úgy vélte, a magyar kormányfő Webernek szóló levele inkább ajándék, mintsem fenyegetés volt, és reménykednek abban, hogy Orbán valóban tartja a szavát, és a szabálymódosítás esetén magától kilép a frakcióból.

A módosításról a tervek szerint szerdán, a következő plenáris ülésén szavaz a pártcsalád, amely a Fidesz kilépése esetén is a legnagyobb marad az Európai Parlamentben.

(Politico/444.hu nyomán)

Valódi Hírek