Nincs vége: Hat ország néppárti politikusa kérte a Fidesz-tagok felfüggesztését Webertől

Ma szavaznak a módosításról.

Az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője kedd este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését – írja a Népszava.

Értesüléseik szerint erről levelet is írtak Manfred Weber frakcióvezetőnek, kezdeményezve a Fideszhez tartozó képviselők jogainak megnyirbálását.

A néppárti képviselők szerda délelőtt szavaznak arról az új rendtartásról, amely lehetővé tenné, hogy a tagok mellett akár csoportokat is ki lehessen zárni a frakcióból, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat.

A jóváhagyáshoz a tagok kétharmadának a szavazata szükséges. Igaz, ehhez néhány nappal ezelőttig a feles többség megléte is elég lett volna.

A Népszava által megkérdezett EPP-képviselők ugyanakkor biztosra veszik a minősített többség meglétét.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője a lapnak azt mondta, Orbán vasárnapi levele, amelyben a kilépéssel fenyegetőzött, nem változtatott a néppárti hangulaton, illetve az eljárási szabályzat szavazásra kerülő tervezetén sem.

Karas ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a rendelkezések megváltoztatása nem a Fideszről szól. Elismerte viszont, hogy a következő lépés a magyar párt tagságának felfüggesztése lehet:

“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor. Ha arra kerül a sor, szerintem a frakció a Fidesz tagságának a felfüggesztése mellett lesz”

– jelentette ki az osztrák képviselő, aki egyben az új előírások egyik kezdeményezője és kidolgozója is.

(Népszava nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/03/02/breking-a-kdnp-akkor-is-a-neppartban-marad-ha-a-fidesz-kilep

Valódi Hírek