HIVATALOS: A Fidesz „kilépett” az Európai Néppártból

Novák Katalin bejelentette.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja szerdán délelőtt 148:28 arányban megszavazta az új eljárási szabályzatának jóváhagyását, aminek esetére Orbán Viktor korábban kilépést lengetett be – tudta meg a Telex. A módosítás elfogadásához kétharmados többség kellett.

Nem sokkal ezt követően Novák Katalin a Twitter-oldalán tette közzé Orbán Viktor levelét, amely szerint a Fidesz kilép az Európai Néppártból.

„Az Európai Unióban naponta több ezer ember veszti el az életét. Az Európai Néppárt parlamenti frakciója mégis azzal van elfoglalva, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőinek mozgásterét korlátozza.

Miután ma a Néppárt elfogadta az alapszabályzatának módosítását, úgy döntöttünk, hogy pontot teszünk a viták végére és kilépünk az EPP képviselőcsoportjából” – írta a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke.

A kormánysajtó ma délelőtt, még a szavazás eredménye előtt egybehangzóan szellőztette meg, hogy a Fidesz bejelenti, kilép a Néppártból.

A most elfogadott szabálymódosítás értelmében ugyanis lehetővé tette volna, hogy a tagok mellett akár csoportokat is ki lehessen zárni a frakcióból, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. Egyes sajtóinformációk szerint a módosítás kifejezetten a Fidesz delegációja ellen szólt, miután a néppárti EP-képviselők körében ugyanis egyre bővült az elégedetlenek tábora.

Azaz kilépésével a Fidesz feltehetően azt szerette volna megkerülni, hogy kirúgják őket a Néppártból, így helyette inkább önként távoznak.

Novák korábban arról is beszélt, hogy kilépésük „nem fog szükségszerűen azzal járni, hogy be is fog lépni valahová”, szerinte ugyanis nincs olyan kötelező előírás, hogy valamelyik frakcióhoz tartozniuk kellene.

A KDNP ugyanakkor kedd este közölte, képviselőjük, Hölvényi György akkor is marad az Európai Néppárt EP-frakciójának a tagja, ha a Fidesz adott esetben távozna.

A most elfogadott szabálymódosításról mindeddig annyit tudni, hogy a felfüggesztett képviselők

nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól.

Viszont Deutsch Tamással ellentétben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől, mert az jogilag támadható lépés lenne.

Valódi Hírek