FRISS: Megszavazta a Parlament, felfüggesztették Simonka György mentelmi jogát

Indulhat az eljárás a vesztegetési ügyben.

Miután az Országgyűlés újabb 90 napra hosszabbította meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, a képviselők Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogáról is szavaztak.

A Parlamentben jelenlévő képviselők 174 igen, egy nem szavazat és egy tartózkodás mellett függesztették fel Simonka mentelmi jogát, miután december 17-én kiderült, hogy két rendbeli vesztegetéssel vádolják.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben ugyanis december 17-én azt közölte, hogy a megalapozott gyanú szerint Simonka értesült a büntetőeljárás megindításáról, és pénzért azt akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást.

A gyanú szerint a képviselő azért fizetett, hogy

az egyik tanú egy előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen.

Simonka cselekménye kétrendbeli, vesztegetés hatósági eljárásban bűntettének megállapítására lehet alkalmas, a m mentelmi jog felfüggesztésével pedig lehetőség nyílik a büntetőeljárás lefolytatására.

A képviselő mentelmi jogát egy másik büntetőeljárásban már 2018-ban felfüggesztették, de csak 2019-ben emeltek vádat ellene. A politikust és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel is vádolják. Az ezzel kapcsolatos tárgyalás már októberben kezdetét vette.

Valódi Hírek