Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter

Ha jóváhagyják, elindulhat az újabb büntetőeljárás.

Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter legfőbb ügyész Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől. A Fidesz országgyűlési képviselőjét két rendbeli vesztegetéssel vádolják, a büntetőeljárást viszont

csak abban az esetben lehet lefolytatni, ha felfüggesztik a mentelmi jogát.

Központi Nyomozó Főügyészség szerdai sajtóközleményében azt írta, a megalapozott gyanú szerint Simonka azt akarta elérni pénzért, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, miután tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról.

A gyanú szerint azért fizetett a képviselő, hogy

az egyik tanú egy előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen.

Egy másik büntetőeljárásban már 2018-ban felfüggesztették Simonka mentelmi jogát, de csak 2019-ben emeltek vádat ellene. A politikust és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel is vádolják. Az ezzel kapcsolatos tárgyalás már októberben kezdetét vette.

A képviselő és társai ügyében még 2016-ban indult nyomozás a NAV feljelentése alapján. A vád szerint Simonkáék 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forintot csaltak el egy bűnszervezetben, amely arra specializálódott, hogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igényelhető állami támogatásokat átláthatatlan céghálókon keresztül különböző trükkökkel elsikkasszon.

A politikus azonban minden ellene felhozott vádat tagadott.

Abban az esetben, ha a bíróság bizonyítani tudja a vádlottak bűnösségét, Simonka akár nyolc és fél évnyi fegyházbüntetést is kaphat. Az ügyészség a börtönbüntetés mellett 850 millió forintos vagyonelkobzást is javasolt arra az esetre, ha a képviselő elismeri a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek