Telex: Orbán nagyon kiakadt a Rogán-féle földvásáron, az azonnali leállítást követelte

Felbolydult a méhkas a birtokvásáron.

Az elmúlt hetek egyik meghatározó témája volt Rogán Antal új feleségének, Rogán (Obrusánszki) Barbarának és családjának meghiúsult Borsod megyei 1,66 milliárd forintos földvásárlása.

Mi is több alkalommal beszámoltunk az ügy részleteiről, így a legutóbbi – a Magyar Nemzet által megszellőztetett – információk szerint Obrusánszkiék nem vásárolták meg az öt százalékban önrészből, 95 százalékban banki hitelből fedezett 1022 hektáros földbirtokot, mivel a helyi kormányhivatal megtagadta a földvásárról szóló szerződés bejegyzését, ezért az soha nem lépett hatályba.

Az viszont a kormánypárti lap által közölt dokumentumrészletből nem derült ki, hogy a borsodi hivatalban miért tagadták meg a szerződés létrejöttét, ahogy az sem, hogy az erre vonatkozó döntés mikor született meg.

Sajtóértesülések szerint viszont a hivatal formai okokra hivatkozott, és a szerződést múlt héten dobhatták vissza Obrusánszkiéknak.

A Telex ugyanakkor kormányzati forrásaira hivatkozva péntek reggel azt írja, Rogán harmadik feleségének földvásárlási híre nemcsak a közvéleményben, hanem a Karmelita kolostorban is óriási felháborodást okozott.

A lap információi szerint

Orbán Viktor az első hírek megjelenése után határozottan megkérte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, hogy bármilyen úton, de állítsa le, csinálja vissza az 1022 hektáros föld megvásárlásának folyamatát.

Azaz, a Telex szerint a korábbi botrányokkal ellentétben nem a kommunikációs eszközökkel történő eltussolást követelte Orbán, hanem

az adásvételi folyamat teljes leállítását.

Ennek ahhoz is köze lehetett, hogy Rogánné esküvő előtti 1,6 milliárdos földvásárlási szándékára a NER-es politikai elit nagy része is összeráncolta a szemöldökét – írják.

Rogán ezt követően információk szerint két miniszterhez, Nagy István agrárminiszterhez és Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez fordult segítségért, azért, hogy ne Obrusénszkiéknak kelljen kihátrálni az ügyletből, hanem azt a kormányhivatal akassza meg.

A Telex szerint végül Gulyás volt az, aki közben járt annak érdekében, hogy a kormányhivatal elutasítsa az adásvételi szerződés bejegyzését.

A lap értesüléseit Nagy István határozottan tagadta, Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan „ostobaságnak” nevezte az ezzel kapcsolatos kérdéseket, mondván, a miniszterelnök nem foglalkozik ilyen kérdésekkel. Akárcsak Rogán Antal minisztériuma, ahonnan az a válasz érkezett:

„Az Önök összes felvetése ostobaság. Egyszerűbb lenne, ha belátnák, hogy ebben az ügyben gondatlanul jártak el és nem mondtak igazat az olvasóiknak”.

(telex nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/ Soós Lajos)

Valódi Hírek