Óriási színjáték volt, hogy Varga Judit férje indult a balatonhenyei polgármesterségért a helyiek szerint

Utolsó pillanatban világosodott meg.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter férje, Magyar Péter, a Diákhitel Központ jelenlegi vezérigazgatója nem sokkal a 2019-es önkormányzati választások előtt, függetlenként polgármesterjelöltként akart indulni Balatonhenyén.

Magyar jelentkezését nyilvántartásba is vették, de végül mégsem volt rajta a szavazólapon, helyette most az állami szférában tölt be vezetői tisztséget.

Az ügyről elsőként beszámoló HVG azt írta, Magyar azért lépett vissza a jelöltségtől, mert időközben rájött, hogy az összeférhetetlenségi szabályok miatt az állami cégnél betöltött pozíciójával nem fér össze a helyi politizálás.

Holott Magyar csak azt követően lépett vissza, amikor egyetlen ellenfele, Kovács Csaba, a település korábbi polgármestere szeptember 10-én kiszállt a polgármesterségért folyó versenyből.

A 24.hu cikke szerint viszont Magyar Péter előtte még olyan komolyan gondolta az indulást, hogy miután augusztusban bejelentette az indulását, szeptember 13-ára egy kampánygyűlést is összehívott a kultúrházba, sőt a fórumra Gulyás Gergely kancelláriaminisztert is meghívta.

Ez érthető módon ritka eseménynek számított a 130 lelkes faluban, így a lakosság nagyrésze meg is jelent a kultúrházban. Nem úgy, mint Gulyás, aki végül nem ment el az eseményre, ahol a jelenlévők beszámolója szerint Magyar egyórás beszédet tartott, és „ígért mindenféle szépet és jót” a településnek.

Az előadás végén viszont bejelentette:

valójában ő már úgy érkezett a fórumra, hogy előtte járt az önkormányzatban, és bejelentette a visszalépését. Majd bemutatta a helyette induló Kulin Miklóst.

A 24.hu-nak az egyik jelenlévő arról beszélt, Magyar Péter azt mondta, hogy a Budapestről Balatonhenyére tartó úton „megvilágosodott”, hogy nem indulhat a választásokon.

„Elhiszi valaki, hogy tényleg akkor jutott eszébe, hogy nem lehet egyszerre polgármester és igazgató?”

mondta a lap által megszólaltatott férfi, aki szerint a balatonhenyeiekkel előbb elhitették, hogy egy magas kapcsolatokkal rendelkező, henyei kötődésű jogász jelentkezett a posztra, aztán egy olyan nyugdíjast, Kulin Miklóst raktak a helyére, akinek addig semmi köze nem volt a településhez.

Kulin végül más induló hiányában megnyerte a választásokat a faluban, amely azóta olyan pályázatokon is sikeresen indult, amelyeket korábban, Kovács idjén még elutasítottak. Így Balatonhenye tavaly három út felújítására, fűnyírógépekre, a futballpálya és a játszótér rendbetételére kapott támogatást, illetve a Kisfaludy-program részeként hat kiadó szobát újítanak fel a polgármesteri hivatal emeletén.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek