Kiderült: Ezek lehetnek a kínai vakcina mellékhatásai, biztonságossága pedig “további ellenőrzésre szorul”

De az oltást azért elkezdik vele.

A héten érkezett meg Magyarországra 550 ezer adag kínai vakcina, és már oltani is lehet vele, hiszen Müller Cecília pénteken jelentette be, hogy a magyar hatóságok ellenőrizték az oltóanyagot, ami zöld utat kapott.

A Sinopharm vakcina alkalmazási előírási előírása is felkerült az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjára: ebből kiderül az is, hogy kiknek nem ajánlatos a Sinopharmmal oktatni.

A 3. fázisú klinikai vizsgálatoknál elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény a szöveg szerint „meghatározott védőhatással bír”.

A hatékonyságáról azt írják, az további ellenőrzésre szorul:

„a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul”.

A szövegben az áll, hogy a vakcina 60 évesnél idősebbek körében is alkalmazható, bár azzal kapcsolatban, hogy náluk milyen védettséget biztosít, csak korlátozottan állnak rendelkezésre adatok.

A tisztifőorvos péntek délelőtti tájékoztatása szerint az oltóorvos feladata lesz arról dönteni, hogy krónikus betegeknél milyen feltételekkel alkalmazható az oltóanyag.

Mellékhatásai az alkalmazási előírás szerint az alábbiak lehetnek:

nagyon gyakori: fejfájás

gyakori: láz, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, köhögés, nehézlégzés, hányinger, hasmenés, viszketés

nem gyakori: szédülés, étvágytalanság, hányás, szájgaratfájdalom, nyelési nehézség, orrfolyás, székrekedés, túlérzékenység

ritka: hirtelen kialakuló (heveny, akut) allergiás reakció, aluszékonyság, álmatlanság, tüsszögés, orrgaratgyulladás, orrdugulás, torokszárazság, influenzaszerű tünetek, érzéscsökkenés, végtagfájdalom, szívdobogásérzés, hasi fájdalom, bőrkiütés, bőrnyálkahártya-rendellenesség, pattanás (akne), szemfájdalom, kellemetlen érzés a fülben, nyirokcsomó-bántalom (limfadenopátia);

nagyon ritka: hidegrázás, ízérzészavarok, ízérzet elvesztése, érzészavar (paresztézia), remegés, figyelemzavar, asztma, torokirritáció, mandulagyulladás, kellemetlen érzés a végtagokban, nyaki fájdalom, állkapocsfájdalom, nyaki duzzanat, szájfekély, fogfájdalom, a nyelőcső betegségei, gyomorhurut (gasztritisz), a széklet színének változása, szemfájdalom, homályos látás, szemirritáció, látáscsökkenés, fülfájdalom, idegesség, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, vizelettartási nehézség (vizeletinkontinencia), késlekedő menstruációs vérzés

Egyelőre nem javasolják az oltás beadását

  • azoknak, akiknél a készítmény bármely összetevőjével (a segédanyagokat is beleértve) szemben ismert túlérzékenység áll fenn (ezek fel vannak sorolva a szövegben).
  • azoknak, akiknél korábban vakcinák alkalmazásakor súlyos mellékhatások jelentkeztek (például heveny túlérzékenységi reakció; végtagok, szemek, ajkak, torok duzzanata [angioneurotikus ödéma]; légszomj stb.).
  • terhes, illetve szoptató nőknek (mert egyelőre az ő körükben nem végeztek elég klinikai vizsgálatot)
  • azon személyeknek, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban, vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy kórtörténetükben túlérzékenység szerepel.

A teljes szöveg >>>ITT<<< olvasható.