Müller bejelentette: Megvizsgálták a kínai vakcinát és mindent rendben találtak (+videó)

Hamarosan kezdődhet az oltás.

„Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk. (…) A vírus ellen van egy hatásos fegyverünk: a védőoltás. Már ötféle védőoltást engedélyeztünk Magyarországon, vannak köztük keleti és nyugati vakcinák is. Ha felajánljuk a védőoltást valakinek, akkor egészséget ajánlunk — legalábbis szövődménymentes kórlefolyást, illetve a halálozás elkerülését”

mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos elismételte az Orbán Viktor által reggel a Kossuth rádióban már ismertetett járványügyi adatokat: Magyarországon az elmúlt 24 órában 3093 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 110-en elhunytak. Jelenleg 4024 főt ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 352-en vannak.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy „egy újabb vakcinával bővült a palettánk,” megkapták a Sinopharm-vakcina teljes, „nagyon kielégítő” dokumentációját, a Nemzeti Népegészségügyi Központban lefolytatták a szükséges hatósági vizsgálatot.

Az NNK szakemberei szerint pedig úgy találták:

„hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése”

– mondta Müller, aki szerint ez azt jelenti, hogy a gyártói specifikációnak megfelelt a hatóság általi vizsgálat is.

Erről ma értesítették az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, így szerinte,

ha az OGYÉI is jóváhagyja az „emberi alkalmazást”, akkor elkezdődhet az oltás a vakcinával.

A tisztifőorvos nem közölt pontos dátumot arról, hogy mikor kezdenek oltani a kínai vakcinával, azt viszont hozzátette, a Sinopharm betegtájékoztatóját hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A tisztifőorvos elmondta, a vakcina 79 százalékos védettséget ad és azt csak 18 év felett adhatják be, kivételt képeznek a várandós nők, mert erről nem áll rendelkezésre elég információ. A krónikus betegek esetében, akiknél „nincsenek jól beállítva”, azaz nem megfelelően kezelte, először rendezni kell a betegséget, és utána náluk is lehet ezt a vakcinát használni.

Müller szerint ebből a vakcinából is két dózist kell beadni, három hetes különbséggel, ugyanakkor egyszerűen kezelhető és beadható vakcináról van szó, ezért azt a háziorvosoknak ajánlják.

A teljes sajtótájékozatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek