FRISS: Fény derült a kormány újabb aljas húzására a fővárossal szemben

Ez már tényleg rosszabb, mint egy kabaré.

Az Orbán-kormány indoklás nélkül kivonul a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásából.

Erről a Népszava érdeklődésére Gy. Németh Erzsébet, a kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes nyilatkozott.

Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a BTF állam kormány által felkért szervezője ez ügyben múlt héten kereste meg a fővárosi vezetést. A még Tarlós István városvezetése alatt megkötött hároméves szerződés tavaly decemberben lejárt, azt nem hosszabbították meg.

A Művészetek Palotájának igazgatója Gy. Némethnek elmondta, hogy nem a továbbiakban a kormány saját tavaszi és őszi fesztiválsorozatot kíván indítani Káel vezetésével. Az előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek néven, míg utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven fogják megszervezni.

A két fesztiválra idén összesen 1,75 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány.

Ebből 1,1 milliárdot adnak a tavaszi fesztiválra, míg az őszi rendezvénysorozatra 650 millió forintot kaptak, de az előkészítésre további 490 milliót kaptak a kormánytól.

A Fővárosi Önkormányzat a döntést tudomásul vette, de kérte az eddigi rendezvénysorozattal kapcsolatos kormányzati pénzügyi elszámolás végrehajtását. A városvezetés saját hatáskörben folytatná az eddigi programsorozatot, de az ez idáig leginkább turistákat és a társadalmi elitet vonzó fesztivál helyett a könnyebben befogadható, a lakosságot bevonó programokat terveznek új művészeti ágak bevonásával.

A rendezvényt szervező fővárosi cég, a Budapest Brand Zrt. idei költségvetése 1,35 milliárd forint. Ha a járványügyi korlátozásokat nem oldják fel a fesztivál programjainak áprilisi kezdetére, akkor a programokat online térben rendezik meg.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál ez idáig felül tudott emelkedni a napi pártpolitikai csatározásokon. „Ha valaki Budapestre érkezik, akkor a tavaszi fesztiválon kulturális esszenciát kap a városból” — ezt Káel Csaba mondta el a rendezvénysorozat 2019-es megnyitóján. Az volt az utolsó olyan alkalom, amikor a kormány még részt vett a program szervezésében.

Tavaly a járványhelyzetre hivatkozva törölték az áprilisra meghirdetett rendezvényeket. Az idei évtől pedig

a döntés értelmében különválik a kormány a fővárostól a kulturális programsorozatok esetében is.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek