Dávid Ferenc: Rémisztő einstandolás folyik az országban

Vélemény.

A Nyugati Fény is megírta, hogy a kialakult botrány hatására a Freeszfe Egyesület visszaadta a Damjanich 4. alatti épület bérleti jogát az önkormányzatnak.

Dr. Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője Néző László az üggyel kapcsolatos, Magyar Nemzet-beli publicisztikájára reagál lapunknak eljuttatott írásában, amelyet változtatás nélkül közlünk.

„Az idők és a körülmények változhatnak, de úgy látszik, az einstand örök marad. (…)A történet igen egyszerű és átlátszó: az előző, fideszes önkormányzat által kifejezetten a nagy múltú és elismert Molnár Antal Zeneiskola részére felújított VII. kerületi épületet hipp-hopp átjátszották a kétes egzisztenciájú, éppen hogy megalakult Free­szfe Egyesületnek.

Persze törvényesen és tisztességesen, ahogy ezek mindig is szokták. Megpályáztatták az ingatlan hasznosítását, mondják, s mit ad Isten, éppen a Színház- és Filmművészeti Egyetemről kimászolygottak egyesülete lett a nyerő.” (Néző László, Magyar Nemzet – 2021. február 11.)

Rémisztő einstand című írásában Néző László egy levegővétellel leteremtette a politika ellenzéket, a VII. kerületi polgármestert és az SZFE hallgatói és tanári kollektíváját, mondván, hogy hadizsákmányként elbitorolták a Damjanich utca 4. szám alatti ingatlant. Felfortyanása közben egy elkeseredett küzdelem vízióját is felvázolta, miszerint:

„2022-ben egy újabb, talán utolsó háborút kell vívni ellenük. Hogy ezek a rémisztő vörös ingesek végképp megverve eliszkoljanak a grundunkról.”

Még egy hét sem telt el és kiderült, hogy az átkozódó és fenyegetőző Néző valamennyi állítása, valamennyi mondata megsemmisült, írása ócska feltételezésen alapult.

A leszidott és megvádolt „vörös ingesek” a többi érintettel tárgyalóasztalhoz ültek, aminek az lett az eredménye, hogy a Freeszfe Egyesület a szemeszter végével lemond a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogáról. Tehát nincs einstand, nincs ostromállapot, nincs ököljog, nincs kalózuralom – semmi olyan nincs, amivel a bértollnok előhozakodott.

Valóban rémisztő einstandolás folyik az országban, de azt nem a meghurcolt színészpalánták és tanáraik szervezik, hanem

Néző László elvtársai.

Otromba módon szállják meg a felsőoktatási intézményeket, saját kádereiket ültetik be a vagyonkezelő kuratóriumokba, ahol százmilliárdos értékekkel gazdálkodhatnak. Mindenféle ellenőrzés nélkül, hiszen az egyetemi szenátusok jogfosztottá váltak.

A néző, de a torzító szemüveg miatt nem látó Néző erről egy szót sem ejt, és arcátlanul azokat nevezi zabrálóknak, akiket kifosztottak, akiktől elvették a Színház –és Filmművészeti Egyetemet (SZFE), a kollégiumot és a színpadot. Arcátlan és cinikus hozzáállás az, amikor

a jogtipró megszálló az áldozatokat igyekszik felelősségre vonni, hibáztatni.

Néző aljas küldetést teljesít, szemmel láthatóan örömmel.

Az állami fenntartású Molnár Antal Zeneiskola helyzete tehát rendeződhet, hiszen az újonnan kiírt pályázaton – állami kezességvállalással – bizonyára indul az oktatási intézmény. A fenntartón múlik, hogy él-e ezzel a lehetőséggel vagy sem. A színinövendékek és kiebrudalt tanáraik egyesülete viszont hamarosan otthontalanná válik. Példamutató és nagyvonalú döntésükkel magukat rakták az utcára, számukra pillanatnyilag nincs elfogadható elhelyezési megoldás.

„Nemzetes” Néző László most maradéktalanul elégedett lehet. Az SZFE elfoglalva, a Freeszfe Egyesület kiszolgáltatott helyzetben. Ez is volt a cél, ehhez párosult a botránykeltés, a mutogatás, a rágalmazás.

Molnár Ferenc zseniális regényében a Pásztor testvérek – őszinte megbánást tanúsítva – visszaadták a hős Nemecsek Ernőnek az elvett üveggolyókat.

Vajon kik és mikor fognak bocsánatot kérni az SZFE megalázott és elüldözött légiójától, vajon hogyan fogja visszakapni a művészkollektíva az elkonfiskált értékeket?

Talán jövőre erre is választ kapunk.

Valódi Hírek